Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto jest tak dobre, że mogłabym je jeść non stop. Lepiej od razu przygotuj dwie blaszki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.05.2024 09:51

To ciasto jest tak dobre, że mogłabym je jeść non stop. Lepiej od razu przygotuj dwie blaszki

ciasto
Fot. YouTube/kochmalnach

Czy są tu łasuchy? Jeśli tak, to chcę się z wami podzielić przepisem na ciasto, które jest obłędnie pyszne. Puszysty biszkopt, delikatny krem i truskawki zatopione w apetycznej galaretce. Tak pyszne ciasto mogłabym jeść bez przerwy, dlatego od razu piekę go więcej.

Ciasto najlepsze pod słońcem

Uwielbiam piec ciasta i próbować nowych przepisów. Ostatnio robię ciasto, które zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje. Składa się z trzech wybornych warstw. Najpierw biszkopt, potem pyszny krem, a na koniec soczyste truskawki w galaretce. Takie wypiek to prawdziwe niebo w będzie. 

Od razu robię dwie blaszki, bo ciasto cieszy się dużym powodzeniem. Polecam każdemu ten przepis. Dzięki niemu przyrządzisz wyśmienity deser. Będzie odpowiedni na spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Ciasto z kremem i truskawkami szybko znika z talerzy. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Pyszne z Riką Kienera. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto
Fot. YouTube/kochmalnach
Weź kilka kromek chleba tostowego i rozwałkuj. Ten kto to wymyślił powinien dostać nagrodę

Jak zrobić ciasto z kremem i truskawkami?

Składniki na ciasto:

  • 130 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki mleka
  • dżem truskawkowy

Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki serka mascarpone

Składniki na galaretkę:

  • ½ kg truskawek
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ½ szklanki cukru

Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia biszkoptu. Do miski przełóż masło, wsyp cukier i zmiksuj. Wbij jajka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i wlej mleko. Wszystkie składniki zmiksuj. Przełóż je do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 24 x 37 cm. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Potem zostaw do ostygnięcia, posmaruj dżemem truskawkowym i zajmij się kremem. Do miski wlej trochę mleka z 700 ml. Resztę przelej do garnka. Do miski z mlekiem dodaj żółtka i wymieszaj. Wsyp mąkę ziemniaczaną, wlej aromat waniliowy i dosyp cukier. Wszystkie składniki dokładnie połącz.

Ciasto, które rozpływa się w ustach

Teraz podgrzej mleko w garnku, wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Gdy zacznie się gotować, dodaj przygotowaną masę i mieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Do miski przełóż serek mascarpone, a gdy masa przestygnie, dodaj ją do serka. Składniki zmiksuj i wyłóż na ciasto posmarowane dżemem truskawkowym. 

Na kremie ułóż połówki truskawek i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie zrób galaretkę. Do miski wlej 2 szklanki zimnej wody, rozpuść w niej 2 galaretki truskawkowe i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 1 minutę i odstaw do ostygnięcia. Ciasto wyjmij z lodówki, zalej galaretką i wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto truskawkowe z przepisu babci. Radziliśmy, jak zrobić znakomite ciastka z jabłkami. 

ciasto
Fot. YouTube/kochmalnach