To ciasto jest tak dobre, że mogłabym je jeść non stop. Lepiej od razu przygotuj dwie blaszki
![ciasto](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_97b25ade06.jpg)
Czy są tu łasuchy? Jeśli tak, to chcę się z wami podzielić przepisem na ciasto, które jest obłędnie pyszne. Puszysty biszkopt, delikatny krem i truskawki zatopione w apetycznej galaretce. Tak pyszne ciasto mogłabym jeść bez przerwy, dlatego od razu piekę go więcej.
Ciasto najlepsze pod słońcem
Uwielbiam piec ciasta i próbować nowych przepisów. Ostatnio robię ciasto, które zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje. Składa się z trzech wybornych warstw. Najpierw biszkopt, potem pyszny krem, a na koniec soczyste truskawki w galaretce. Takie wypiek to prawdziwe niebo w będzie.
Od razu robię dwie blaszki, bo ciasto cieszy się dużym powodzeniem. Polecam każdemu ten przepis. Dzięki niemu przyrządzisz wyśmienity deser. Będzie odpowiedni na spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Ciasto z kremem i truskawkami szybko znika z talerzy. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Pyszne z Riką Kienera. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_0abb945d9a.jpg)
Jak zrobić ciasto z kremem i truskawkami?
Składniki na ciasto:
- 130 g masła
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki mleka
- dżem truskawkowy
Składniki na krem:
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- ½ szklanki maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki serka mascarpone
Składniki na galaretkę:
- ½ kg truskawek
- 2 szklanki zimnej wody
- 2 galaretki truskawkowe
- ½ szklanki cukru
Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia biszkoptu. Do miski przełóż masło, wsyp cukier i zmiksuj. Wbij jajka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i wlej mleko. Wszystkie składniki zmiksuj. Przełóż je do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 24 x 37 cm. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Potem zostaw do ostygnięcia, posmaruj dżemem truskawkowym i zajmij się kremem. Do miski wlej trochę mleka z 700 ml. Resztę przelej do garnka. Do miski z mlekiem dodaj żółtka i wymieszaj. Wsyp mąkę ziemniaczaną, wlej aromat waniliowy i dosyp cukier. Wszystkie składniki dokładnie połącz.
Ciasto, które rozpływa się w ustach
Teraz podgrzej mleko w garnku, wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Gdy zacznie się gotować, dodaj przygotowaną masę i mieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Do miski przełóż serek mascarpone, a gdy masa przestygnie, dodaj ją do serka. Składniki zmiksuj i wyłóż na ciasto posmarowane dżemem truskawkowym.
Na kremie ułóż połówki truskawek i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie zrób galaretkę. Do miski wlej 2 szklanki zimnej wody, rozpuść w niej 2 galaretki truskawkowe i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 1 minutę i odstaw do ostygnięcia. Ciasto wyjmij z lodówki, zalej galaretką i wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto truskawkowe z przepisu babci. Radziliśmy, jak zrobić znakomite ciastka z jabłkami.
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_1cfffdbf8e.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_394f6e4b3d.jpg)
![deser truskawkowy](https://images.iberion.media/images/origin/deser_truskawkowy_7571190674.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_867df102d7.jpg)
![smażenie](https://images.iberion.media/images/origin/smazenie_add34fa2af.jpg)
![łyżki](https://images.iberion.media/images/origin/lyzki_2445309b87.jpg)
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
![biały chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/bialy_chlodnik_96bc7d036a.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_235ceac899.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![płatki owsiane z jogurtem](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_5100_1_9c458437e3.jpeg)
![danie na kolacje](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_753c7b803f.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![wiszące udka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszace_udka_12225c951d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![bańki mydlane](https://images.iberion.media/images/origin/b1_678ddbf94e.jpg)
![Czekolada gorzka](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_18_T112150_078_49a68f9687.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)