To ciasto jest tak dobre, że mogłabym je jeść non stop. Lepiej od razu przygotuj dwie blaszki
Czy są tu łasuchy? Jeśli tak, to chcę się z wami podzielić przepisem na ciasto, które jest obłędnie pyszne. Puszysty biszkopt, delikatny krem i truskawki zatopione w apetycznej galaretce. Tak pyszne ciasto mogłabym jeść bez przerwy, dlatego od razu piekę go więcej.
Ciasto najlepsze pod słońcem
Uwielbiam piec ciasta i próbować nowych przepisów. Ostatnio robię ciasto, które zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje. Składa się z trzech wybornych warstw. Najpierw biszkopt, potem pyszny krem, a na koniec soczyste truskawki w galaretce. Takie wypiek to prawdziwe niebo w będzie.
Od razu robię dwie blaszki, bo ciasto cieszy się dużym powodzeniem. Polecam każdemu ten przepis. Dzięki niemu przyrządzisz wyśmienity deser. Będzie odpowiedni na spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Ciasto z kremem i truskawkami szybko znika z talerzy. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Pyszne z Riką Kienera. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Weź kilka kromek chleba tostowego i rozwałkuj. Ten kto to wymyślił powinien dostać nagrodęJak zrobić ciasto z kremem i truskawkami?
Składniki na ciasto:
- 130 g masła
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki mleka
- dżem truskawkowy
Składniki na krem:
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- ½ szklanki maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki serka mascarpone
Składniki na galaretkę:
- ½ kg truskawek
- 2 szklanki zimnej wody
- 2 galaretki truskawkowe
- ½ szklanki cukru
Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia biszkoptu. Do miski przełóż masło, wsyp cukier i zmiksuj. Wbij jajka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i wlej mleko. Wszystkie składniki zmiksuj. Przełóż je do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 24 x 37 cm. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Potem zostaw do ostygnięcia, posmaruj dżemem truskawkowym i zajmij się kremem. Do miski wlej trochę mleka z 700 ml. Resztę przelej do garnka. Do miski z mlekiem dodaj żółtka i wymieszaj. Wsyp mąkę ziemniaczaną, wlej aromat waniliowy i dosyp cukier. Wszystkie składniki dokładnie połącz.
Ciasto, które rozpływa się w ustach
Teraz podgrzej mleko w garnku, wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Gdy zacznie się gotować, dodaj przygotowaną masę i mieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Do miski przełóż serek mascarpone, a gdy masa przestygnie, dodaj ją do serka. Składniki zmiksuj i wyłóż na ciasto posmarowane dżemem truskawkowym.
Na kremie ułóż połówki truskawek i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie zrób galaretkę. Do miski wlej 2 szklanki zimnej wody, rozpuść w niej 2 galaretki truskawkowe i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 1 minutę i odstaw do ostygnięcia. Ciasto wyjmij z lodówki, zalej galaretką i wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto truskawkowe z przepisu babci. Radziliśmy, jak zrobić znakomite ciastka z jabłkami.