Smakosze.pl Produkty Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Canva/Rbozuk

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest

4 grudnia 2023

Międzynarodowi eksperci wskazali właśnie najbardziej niedoceniane polskie jedzenie. To właśnie oni na początku roku umieścili kuchnię polską w czołówce najlepszych na świecie. Tym razem wystąpili w obronie jednego z polskich przysmaków.

Polskie jedzenie spodobało się kulinarnym ekspertom

Autorzy Taste Atlas najwyraźniej rozsmakowali się w polskiej kuchni.  Aż 7 naszych produktów uznali za wybitne, a bardzo niedoceniane na świecie. Wśród nich znalazły takie smakołyki jak smażony ser wielkopolski, skwarki czy boczek.

W zestawieniu nie brakuje jednak zaskoczeń. Trafiły do niego również mniej oczywiste frykasy takie jak ser radamer , czy hodowany w stawach zimowych na terenie województwa małopolskiego karp zatorski – typowo polska krzyżówka.

Miejsce pierwsze jednak niejednego smakosza w naszym kraju wprawi w osłupienie. Uplasował się na nim mięsny wyrób, który przez wielu uznawany jest za… kontrowersyjny. Co to takiego? Zaraz wyjaśnimy zagadkę.

Niedoceniane polskie jedzenie czyli salceson.jpg
canva/jonnysek
Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis

Zachwycił zagranicznych specjalistów

Salceson robi się przede wszystkim z głowizny z dodatkiem różnych rodzajów mięs, a w zasadzie z okrawków, podrobów i tłuszczu oraz krwi. Najczęściej trafiają tam kąski wieprzowe, wołowe i cielęce. Są one rozdrabniane, poddawane obgotowaniu i przyprawiane. Na koniec wszystko trafia do pęcherzy lub żołądków i jest prasowane.

Choć opis przygotowania tego specjału nie wszystkim kojarzy się z kulinarną ucztą, recenzenci portal Taste Atlas uznali, że jest to warty spróbowania rarytas. Niewątpliwie znany jest w całej Polsce , ale czy pierwsze miejsce jest uzasadnione. Warto samodzielnie się przekonać.

Plastry salcesonu.jpg
canva/vvoevale

Jak podawać salceson?

Nie ma wątpliwości, że mięsny wyrób najlepiej smakuje podany na zimno wraz ze świeżym pieczywem. Salceson ze szlachetnych składników (więcej głowizny, mniej dodatków), podany ze świeżym chrzanem to prawdziwa delicja. W tej formie przyćmi nie jedną drogą wędlinę i warto o tym pamiętać podczas kolejnych zakupów spożywczych.

Na naszej stronie znajdziecie recepturę zarówno na pyszny salceson , jak i na inne polskie przysmaki. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić wyśmienity smalec w słoiku .

Polski salceson wzbudza zachwyt.jpg
canva/ArtCookStudio

Źródło: Taste Atlas

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy