Smakosze.pl Porady Najgorszy dodatek do rosołu. Aromatyczny wywar zamienia się w truciznę
Fot. Canva/gbh007

Najgorszy dodatek do rosołu. Aromatyczny wywar zamienia się w truciznę

21 września 2024

Rosół słusznie uważany jest za potrawę tak zdrową, że można uważać ją za naturalny lek. Jednak nawet w nim zdarzają się składniki, które obniżają jego zdrowotne właściwości. Wśród nich jedna z najpopularniejszych rosołowych przypraw.

Maggi stara i nowa

Najpopularniejsza przyprawa rosołowa w płynie, szwajcarska Maggi, będzie niedługo obchodzić aż 140. urodziny. Powstała w połowie lat 80. XIX wieku jako uniwersalny dodatek podbijający smak . Była pierwotnie ekstraktem z lubczyku – zioła, które często występuje jako przyprawa tradycyjnych dań, takich jak rosół .

Jednak z czasem skład przyprawy zmieniał się. Dziś, zważywszy skalę jej produkcji i ciągłe poszukiwanie okazji do oszczędności, trudno spodziewać się takich naturalnych składników . Miejsce kolejnych warzywnych i ziołowych ekstraktów zastępowały więc łatwiejsze i tańsze do uzyskania dodatki.

miseczka sosu

Folię aluminiową zwiń w kulkę i włóż do szafy. Efekty zdumiewają każdego

Chemiczna maggi

Płynna mieszanka przypraw rosołowych powstała przede wszystkim jako dodatek do podbijania smaku. Nic więc dziwnego, że w jej składzie znajdujemy dzisiaj dużą ilość glutaminianu sodu . To najczęściej występująca w tej roli przyprawa.

Zwany też MSG, glutaminian monosodowy występuje naturalnie, a jego ekstrakty są znane ot tak dawna, jak sama maggi. Technicznie rzecz biorąc nie jest więc zupełnie „chemicznym” dodatkiem, a w małych ilościach znajduje się w mnóstwie składników naszej codziennej diety .

Wyrzuć glutaminian sodu

Sęk w tym, że MSG jest dziś tak wszechobecne, że z pewnością przyswajamy go i tak za dużo . Podobnie jest zresztą z dwoma najczęstszymi wzmacniaczami smaku: solą i cukrem . Maggi zawiera dodatkowo rybonukleotyd disodowy, kolejną substancję, która w dużych ilościach uważana jest za szkodliwą.

Rosół to i bez maggi eksplozja smaku umami. Wygotowujemy w nim mięso , marchew czy selera , często doprawiamy lubczykiem. Wszystkie te i inne czasem dodawane składniki to bogactwo smaków z naturalnych źródeł. By dodać ich jeszcze więcej, użyjmy domowej przyprawy rosołowej raczej niż kupnych dodatków.

Wypróbuj też przepisy na proste ciasto śliwkowe i grzyby marynowane .

talerz rosołu

Polędwicę i boczek zawiń w ciasto francuskie. Gotowe danie zasługuje na medal
Ogórki kiszone mętnieją i stają się gazowane. Nie przegap tych znaków
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy