Smakosze.pl Przepisy Najlepsza na jesień jest zupa brukselkowa. Wywar na nią robię na specjalnym składniku
Fot. YouTube/Smakowite Dania

Najlepsza na jesień jest zupa brukselkowa. Wywar na nią robię na specjalnym składniku

12 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, co ugotować na jesienny obiad? Zainspiruj się poniższym przepisem i przyrządź zupę brukselkową. Danie nie ma sobie równych, bo rozgrzewa i syci na długie godziny. Zupa ma także lepszy smak, dzięki użytemu do jej przygotowania mięsu. Aromat i smak jest bajeczny.

Zupa brukselkowa doskonała na jesień

Jesień jest porą roku, w której po raz pierwszy temperatury zbliżają się do zera. Warto więc warto poznać przepisy na rozgrzewające dania. Jak wiadomo, nic nie robi tego lepiej niż zupy . Szczególnie że nasza rodzima kuchnia bogata jest w różnego rodzaju polewki, jak chociażby rosół czy pomidorowa.

Jednak nie tylko one powinny znaleźć się w naszym jesiennym menu. Na ten czas doskonale sprawdzi się zupa brukselkowa. Choć przez niektórych jest pomijana, a nawet zapomniana, warto ugotować ją na podstawie tego przepisu . Jeden składnik odmieni jej smak, przez co rodzina od razu ją pokocha i poprosi o dokładkę.

brukselka.jpg
Fot. Shutterstock
Wigilia miała być dniem niehandlowym. Jest decyzja sejmu w tej sprawie

Zupa brukselkowa tylko na tym mięsie

Aby zupa brukselkowa smakowała jeszcze lepiej należy przygotować ją na wędzonej kości. To tani składnik, który może dziwić, ale to właśnie dzięki niemu zupa nabierze wyrazistego smaku i aromatu. Wszystkie pozostałe składniki znajdziesz na liście poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału SmakowiteDania, z serwisu YouTubu.

Składniki:

  • 1  spora wędzona kość
  • 400 g brukselki
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ selera
  • 1 por
  • 1 opalona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 pęczek natki pietruszki

Zupa brukselkowa - przepis

Do garnka włóż wędzoną kość i zalej ją wodą. Dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Składniki gotuj przez 30 minut.

Marchew, seler oraz korzeń pietruszki obierz, umyj i dodaj do garnka. Włóż także umytego pora, obrane ząbki czosnku, sól oraz opaloną cebulę. Na koniec wsyp brukselkę i gotuj całość do miękkości.

Do miski odlej odrobinę wywaru i zahartuj w nim śmietanę. Następnie przelej ją do garnka i doprowadź do zagotowania. Pod koniec gotowania wsyp posiekaną natkę pietruszki i gotowe. Zupę brukselkową podawaj na obiad, a na pewno będzie wszystkim smakowała.

Sprawdź także, jakiego grzyba unikać oraz dowiedz się, ile będzie kosztowało masło .

zupa.jpg
Fot. Shutterstock
Dodaj go do garnka, a zepsuje każde danie. Zbieracze biorą go za podgrzybka
Masło kosztuje już astronomicznie dużo. Po świętach może być tylko gorzej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy