Smakosze.pl Przepisy Najlepszy chleb zrobisz bez grama mąki. Wychodzi lepiej niż z drogiej piekarni
Fot. Canva/ReDunnLev

Najlepszy chleb zrobisz bez grama mąki. Wychodzi lepiej niż z drogiej piekarni

27 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wypróbuj przepis na domowy chleb i zapomnij o wypiekach z piekarni. Ten, który upieczesz sama, jest zdecydowanie smaczniejszy, a w dodatku zrobisz go bez użycia mąki. Przygotowanie trwa chwilę i nie jest zbyt skomplikowane.

Domowy chleb lepszy niż z piekarni

Obecnie wszyscy, którzy spragnieni są prawdziwego i chrupiącego chleba , kupują go w piekarniach. A te jak wiadomo, do najtańszych nie należą. Jak więc temu zaradzić? To proste. Chleb można upiec samemu.

Jest to nie tylko tańsza metoda, ale też zdrowsza, bo sami kontrolujemy skład chleba oraz przebieg produkcji. Ten z przepisu robi się bez dodatku mąki. O tym, czym ją zastąpić, dowiesz się z dalszej części, gdzie została umieszczona lista z potrzebnymi produktami.

twaróg.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marzeny i Jarka
Tę zapiekankę robię gdy nie mam chęci i czasu na gotowanie. To sprawdzony szybki obiad na upały

Zapomnij o mące

Jak już wiesz, chleb przygotowuje się bez mąki i pewnie zastanawiasz się jak to możliwe. Wszystko dzięki składnikom, które sprawiają, że mąka naprawdę okaże się zbędna. Wystarczy, że masz twaróg oraz ziarna i to wystarczy, aby zrobić pyszny chleb. Wszystkie składniki zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i sama zobacz, że nie potrzebujesz wiele, aby upiec dobrej jakości chleb. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kuchnia Marzeny i Jarka , który znajduje się w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g ziaren słonecznika
  • 250 g płatków owsianych
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • sól

Przepis na domowy chleb

Do dużej miski wbij jajka i dodaj twaróg. Oba składniki zblenduj na jednolitą masę. Wsyp odrobinę soli, proszku do pieczenia oraz ziarna słonecznika i płatki owsiane. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, aby połączyły się w jednolite ciasto.

Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, a następnie równomiernie je rozprowadź. Chleb piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Po wystygnięciu krój na kroki i ciesz się jego smakiem. Sprawdź, gdzie kupić najtańsze czereśnie oraz dowiedz się, jak zrobić pyszny deser z truskawek .

ziarna z twarogiem.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marzeny i Jarka
Przez ten powszechny błąd pieczarki szybko się psują. Możesz temu zapobiec, stosując prosty trik
Wystarczy połączyć biszkopty z mlekiem skondensowanym. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy