Układam truskawki na patelni i zalewam ciastem. Ostatnio to mój ulubiony deser
Oto kolejny przepis z dziesiątków wariacji na temat deseru z truskawkami. Bardzo nietypowy, bo na ciasto z podduszonymi wcześniej owocami. Kiedy pod koniec maja truskawki tanieją z dnia na dzień, możemy sięgać po takie receptury raz za razem i przygotowywać je na coraz to nowe sposoby.
Proste ciasto z truskawkami
O ile pieczenie czy zapiekanie truskawek nie jest niczym nowym, o tyle rzadko sięgamy po technikę duszenia. Smażenie truskawek to jednak też w pewnym sensie nic niecodziennego – przecież owoce z patelni to konfitury, jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków.
Tutaj jednak nie dosmażamy truskawek, a jedynie przygotowujemy je do zalania prostym ciastem. Wykorzystuje ono mleko, należy się więc spodziewać deseru podobnego nieco do naleśników – oczywiście dużo bardziej puszystego. Słowem – ciasto, ale z patelni.
„Brygady tygrysa” wzięły się za kontrole w całym kraju. Rumuńskie ziemniaki sprzedawano jako polskiePrzepis na ciasto truskawkowe z patelni
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Leckere Wochentage, którego autorzy używają masła do duszenia ciasta. Ważne jest jednak, by nie przypalić tłuszczu. Jeśli więc nie mamy pod ręką masła klarowanego, najlepiej pod łyżkę masła podlać jeszcze odrobinę oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
Składniki
- 7-8 dorodnych truskawek
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 80 ml mleka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała łyżka masła klarowanego
- Cukier puder do posypania
Pieczemy ciasto truskawkowe
Truskawki dobrze płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy je na niezbyt cienkie plasterki, po ok. 4-5 mm. Do naszego przepisu wybieramy tylko najszersze, najbardziej foremne plasterki.
W misce łączymy jajko z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy kakao i mieszamy, a następnie wlewamy mleko. Kiedy wszystkie składniki są dobrze wymieszane, dodajemy proszek do pieczenia i partiami mąkę, dokładnie cały czas mieszając. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję nieco gęstszą niż to na naleśniki.
Na patelni rozgrzewamy małą łyżkę masła klarowanego. Kiedy będzie rozpuszczone, układamy na nim obok siebie jedną warstwą plasterki truskawek. Smażymy przez chwilę. Truskawki puszczą sok, dzięki czemu coraz bardziej zamiast smażyć będą się dusić.
Po 2-3 minutach takiego duszenia na patelnię wylewamy ciasto. Przykrywamy i zapiekamy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie przekładamy je na drugą stronę. Najłatwiej zrobić to, pomagając sobie talerzem: przykrywamy patelnię szerokim talerzem i odwracamy, a następnie zsuwamy ciasto z powrotem.
Ciasto jest gotowe po kolejnych 10 minutach pieczenia pod przykryciem na palniku o niewielkiej mocy ciasto jest gotowe. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy po lekkim przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na napar z liści morwy i ciasto z truskawkami z przepisu Heni Foks.