Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na uwielbiane ciasto marchewkowe
Adam Moskal
Adam Moskal 13.02.2022 01:00

Najlepszy przepis na uwielbiane ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
canva/Scruggelgreen, Getty Images Pro

Czasami przychodzi ochota na jeden specjalny rodzaj wypieku, czyli ciasto marchewkowe. Przez wielu uznawane jest za najlepszy możliwy deser, który ma obłędny smak. Dzisiaj prezentujemy najlepszy przepis, dzięki któremu każda blacha będzie idealna. Po podaniu do stołu szybko usłyszysz pierwsze okrzyki zachwytu.

Ciasto marchewkowe charakteryzuje się idealną puszystością, a także wilgotnością, którą ciężko znaleźć w innym wypieku. Ostatnia cecha to zasługa tartej marchewki, która oddaje swoją wodę w czasie pieczenia do ciasta.

Bardzo istotnym elementem każdego ciasta marchewkowego jest krem sporządzony z kremowego serka Philadelphia. Dodając do niego miękkie, ciepłe masło oraz cukier puder uzyskuje się za jednym razem krem, jak i polewę do dekoracji.

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 250 g mąki

  • 250 g marchewki

  • 3 jajka

  • 200 g cukru

  • 150 ml oleju

  • 50 g orzechów włoskich

  • 80 g jabłka

  • 60 g wiórków kokosowych

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 50 g masła

  • 100 g cukru pudru

  • 130 g serka Philadelphia

  • sól

Zacznij od wbicia jajek do miski i wsypania do nich 200 g cukru. Ubij je mikserem na gładką i puszystą masę, następnie cienkim strumieniem cały czas mieszając, wlej olej. Marchewkę i jabłko umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Orzechy drobno posiekaj. Dodaj je wraz z marchwią i jabłkiem do masy. W osobnej misce umieść przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, cynamon i sól. Wymieszaj je, wsyp do wilgotnych składników i wymieszaj.

Ciasto wlej do formy z papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 1 h. Serek ubij z miękkim masłem i cukrem pudrem. Ostudzone ciasto przekrój na pół. Połowę kremu rozsmaruj pomiędzy połowami, a resztę na wierzchu ciasta. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy sposób na pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia. W tym tekście zdradzamy przepis na klasyczną czekoladę do picia.

Ciasto marchewkowe przełożone kremem

Źródło zdjęcia: canva/4175959, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram