Najlepszy przepis na uwielbiane ciasto marchewkowe
Czasami przychodzi ochota na jeden specjalny rodzaj wypieku, czyli ciasto marchewkowe. Przez wielu uznawane jest za najlepszy możliwy deser, który ma obłędny smak. Dzisiaj prezentujemy najlepszy przepis, dzięki któremu każda blacha będzie idealna. Po podaniu do stołu szybko usłyszysz pierwsze okrzyki zachwytu.
Ciasto marchewkowe charakteryzuje się idealną puszystością, a także wilgotnością, którą ciężko znaleźć w innym wypieku. Ostatnia cecha to zasługa tartej marchewki, która oddaje swoją wodę w czasie pieczenia do ciasta.
Bardzo istotnym elementem każdego ciasta marchewkowego jest krem sporządzony z kremowego serka Philadelphia. Dodając do niego miękkie, ciepłe masło oraz cukier puder uzyskuje się za jednym razem krem, jak i polewę do dekoracji.
Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki:
250 g mąki
250 g marchewki
3 jajka
200 g cukru
150 ml oleju
50 g orzechów włoskich
80 g jabłka
60 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
50 g masła
100 g cukru pudru
130 g serka Philadelphia
sól
Zacznij od wbicia jajek do miski i wsypania do nich 200 g cukru. Ubij je mikserem na gładką i puszystą masę, następnie cienkim strumieniem cały czas mieszając, wlej olej. Marchewkę i jabłko umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Orzechy drobno posiekaj. Dodaj je wraz z marchwią i jabłkiem do masy. W osobnej misce umieść przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, cynamon i sól. Wymieszaj je, wsyp do wilgotnych składników i wymieszaj.
Ciasto wlej do formy z papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 1 h. Serek ubij z miękkim masłem i cukrem pudrem. Ostudzone ciasto przekrój na pół. Połowę kremu rozsmaruj pomiędzy połowami, a resztę na wierzchu ciasta. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy sposób na pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia. W tym tekście zdradzamy przepis na klasyczną czekoladę do picia.
Źródło zdjęcia: canva/4175959, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku