Smakosze.pl Przepisy Najprostsze kluski świata były hitem PRL-u. Zrobisz je w banalny sposób
Fot. youtube.com/magdalenowefrykasy

Najprostsze kluski świata były hitem PRL-u. Zrobisz je w banalny sposób

11 marca 2025

Oto zapomniany przepis na kluski zwane żelaznymi. Wygrzebane z kultowej książki kucharskiej PRL-u, mogą znów cieszyć nasze podniebienia. Są przy tym tak proste, że mogą cieszyć je często i wkrótce od momentu, kiedy poczujemy głód.

Kluski żelazne

Ziemniaki, mąka ziemniaczana i jajko . To oczywiście składniki klasycznych klusek śląskich . Jednak jeśli zamiast gotowanych ziemniaków użyjemy częściowo surowych, otrzymamy potrawę o nieco innym charakterze. Kluski takie nazywają się żelazne ze względu na kolor, charakterystyczny dla gotowanego ciasta z surowych ziemniaków.

Jako proste, wiejskie danie, kluski takie proszą się o zwyczajne-niezwyczajne dodatki. Przygotowujemy je więc z boczkiem i cebulką . Można jednak podać je z kapustą kiszoną na gorąco.

obieranie ziemniaków
Fot. youtube.com/magdalenowefrykasy
Zrobiła 8 porcji obiadu za 18 zł. Komentarze nie zostawiają złudzeń

Kluski z PRL-u

Tak właśnie serwuje je autorka kanału Magdalenkowe frykasy, z którego pochodzą ilustracje do tego przepisu . Autorka używa książki Kuchnia Polska pod redakcją Stanisława Bergera , czyli tej, która praktycznie stworzyła styl gotowania w PRL-u. Warto sięgać częściej po klasyczne przepisy z tamtych czasów.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 kg surowych ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • 200 g boczku
  • 2 cebule
  • Sól
uformowana kluska
Fot. youtube.com/magdalenowefrykasy

Kluski z surowych ziemniaków

Ziemniaki szorujemy. Połowę gotujemy w mundurkach. Drugą połowę obieramy i ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane .

Starte ziemniaki odstawiamy na sitku ustawionym na miseczce. Obciążamy talerzykiem i czekamy, aż z ziemniaków wypłynie woda. Pod koniec lekko odciskamy.

Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórek i przeciskamy przez praskę. Dobrze odciśnięte surowe kartofle łączymy z ugotowanymi . Z ziemniaczanego soku ostrożnie zlewamy wodę, a skrobiowy osad dodajemy do masy ziemniaczanej.

masa ziemniaczana
Fot. youtube.com/magdalenowefrykasy

Do ziemniaków dodajemy łyżeczkę soli i 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto na kluski, regulując odpowiednią gęstość ilością mąki. Masa powinna zbić się we w miarę suchą kulę, którą będzie można porcjować na kluski.

Na zimną patelnię wrzucamy boczek w słupkach . Podgrzewamy, aż zacznie się wytapiać. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż będzie miękka, a boczek złocisty.

Te ostatnie przygotowujemy na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 4-5 minut od wypłynięcia . Podajemy z podsmażonym boczkiem z cebulą lub jako dodatek do większego dania.

Wypróbuj też przepisy na szybkie kotlety i równie błyskawiczne krokiety .

kluski z ziemniaków
Fot. youtube.com/magdalenowefrykasy
Pokrój ziemniaki, upchaj w słoikach i zalej. Ten patent to mistrzostwo
Naleśniki od lat robię bez grama mąki. Są 100 razy lepsze, niż tradycyjne
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy