Smakosze.pl
Ekspresowa karpatka z ciasta francuskiego

canva/Dar1930

Najszybsza karpatka na świecie bez ciasta parzonego

20 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:


Karpatka jest smacznym, choć nieco pracochłonnym wypiekiem. Deser możemy przygotować ekspresowo, zastępując ciasto parzone dwoma opakowaniami gotowego ciasta francuskiego. Karpatka nadal będzie przyjemnie krucha, a krem wprost rozpłynie się w ustach. Spróbujcie jej koniecznie.

Proponowaliśmy wam już wcześniej pyszny przepis na karpatkę od Jakuba Kuronia. Zdradzaliśmy też patenty na uzyskanie perfekcyjnego kształtu wypieku. Tym razem mamy dla was szybszą wersję znakomitego wypieku. I choć wykorzystamy w niej gotowe ciasto francuskie, gwarantujemy, że będzie równie pysznie.

Babcina surówka weselna z kiszonej kapusty

Babciny przepis na kwaśną surówkę weselną

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszną karpatkę z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 2 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 200 g masła

  • 750 ml mleka

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 8 łyżek cukru

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Masło wyjmujemy z lodówki, aby zmiękło i ociepliło się. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie rozkładamy na płasko na dwóch blachach do pieczenia.

Pieczemy je przez około 20 minut, do czasu aż delikatnie się zarumienią. Wyjmujemy na blat i studzimy. Budyniowy proszek dokładnie mieszamy z cukrem i 250 ml mleka. Zależy nam, aby nie powstały grudki.

Pozostały płyn zagotowujemy, dodajemy do niego rozprowadzony budyń i podgrzewamy do zgęstnienia, cały czas mieszając. Masę studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodając zimny budyń.

Tak przygotowanym kremem przekładamy upieczone wcześniej ciasto francuskie. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem. Smacznego.

Szklanka mleka

Szklanka mleka wystarczy do rozprowadzenia budyniowego proszku

źródło: canva/LiliViter

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smakiogrodu

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >