Smakosze.pl
Największe błędy w uprawie pomidorów

canva/Milosz_G

Największe błędy w uprawie pomidorów. Przez nie więdną i nie dojrzewają

29 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Uprawa pomidorów potrafi zaskoczyć. Czasami zamiast dorodnych warzyw o pięknym czerwonym zabarwieniu, na naszych krzaczkach znajdujemy zwiędnięte i zielone mimo upływającego czasu okazy. Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśniamy.

Pomidory są smakowitym warzywem sezonowym, które część z nas z uprawia w przydomowym ogródku, na balkonie czy w szklarni. Nie zawsze jednak efekty działań są zadowalające i zdarza się, że mimo starań roślina pozostaje zielona albo więdnie. Znamy przyczyny takiej sytuacji.

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi

Wlej do ciasta na pierogi razem z wodą. Wyjdzie idealnie elastyczne, marzenie kucharza

CZYTAJ DALEJ

Wiemy, dlaczego pomidory nie dojrzewają

Kilka prostych błędów może sprawić, że wasza uprawa nie spełni oczekiwań. Jednym z podstawowych jest niewłaściwa temperatura. Szkodzić będzie zarówno zbyt wysoka — przekraczająca 30 stopni Celsjusza — jak i zbyt niska (poniżej 15°C). Niekorzystny wpływ będą miały także częste lub znaczne jej wahania.

Pomidorom nie pomoże również ograniczenie nasłonecznienia wynikające np. z gęstego zasadzenie, wzrostu w miejscu o cienistym charakterze czy nadmiaru liści.

Przyczyną zahamowania dojrzewania może też być niewłaściwe nawożenie. Do uzyskania pięknych czerwonych owoców konieczne jest zapewnienie odpowiedniego poziom potasu i fosforu. Ich niedobory będą objawiać się właśnie utrzymująca się przez długi czas zieloną barwą.

Dwa czynniki mogą powodować więdnięcie pomidorów

Temperatura wzrostu warzywa ma też znaczny wpływ na to, czy nasz pomidory zwiędną, czy też nie. Zbyt wysoki jej pułap niestety sprzyja temu procesowi.

Za pogarszający się stan uprawy może odpowiadać także fuzyjne więdnięcie pomidora. Jest to choroba wywoływana przez grzyby, której wystąpieniu może pomóc zbyt duża wilgotność w miejscu uprawy.

Na naszej stronie znajdziecie kilka smacznych pomysłów na dania z pomidorami. Sprawdźcie prosty patent na sycące gołąbki lub mięsne pulpety w aromatycznym sosie z tego warzywa.

Wiemy, dlaczego pomidory więdną i nie dojrzewają

canva/VladTeodor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polskatimes

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Czy herbata zawiera kofeinę?

Produkty

Czy herbata zawiera kofeinę? Odpowiedź nie jest jednoznaczna

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Ma mnóstwo korzyści

Czytaj więcej >
Dlaczego do kawy warto dodać sól?

Produkty

Dlaczego warto dodać sól do kawy? Efekt może zaskoczyć

Czytaj więcej >
Czy pieczarki można jeść na surowo?

Produkty

Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

Czytaj więcej >
smażenie

Produkty

Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >
Czy piana na miodzie jest szkodliwa?

Produkty

Dlaczego na powierzchni miodu pojawia się piana? Wiemy, czy jest się czego obawiać

Czytaj więcej >