Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Największe błędy w uprawie pomidorów. Przez nie więdną i nie dojrzewają

Największe błędy w uprawie pomidorów. Przez nie więdną i nie dojrzewają

Największe błędy w uprawie pomidorów
canva/Milosz_G

Uprawa pomidorów potrafi zaskoczyć. Czasami zamiast dorodnych warzyw o pięknym czerwonym zabarwieniu, na naszych krzaczkach znajdujemy zwiędnięte i zielone mimo upływającego czasu okazy. Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśniamy.

Pomidory są smakowitym warzywem sezonowym, które część z nas z uprawia w przydomowym ogródku, na balkonie czy w szklarni. Nie zawsze jednak efekty działań są zadowalające i zdarza się, że mimo starań roślina pozostaje zielona albo więdnie. Znamy przyczyny takiej sytuacji.

Wiemy, dlaczego pomidory nie dojrzewają

Kilka prostych błędów może sprawić, że wasza uprawa nie spełni oczekiwań. Jednym z podstawowych jest niewłaściwa temperatura. Szkodzić będzie zarówno zbyt wysoka — przekraczająca 30 stopni Celsjusza — jak i zbyt niska (poniżej 15°C). Niekorzystny wpływ będą miały także częste lub znaczne jej wahania.

Pomidorom nie pomoże również ograniczenie nasłonecznienia wynikające np. z gęstego zasadzenie, wzrostu w miejscu o cienistym charakterze czy nadmiaru liści.

Przyczyną zahamowania dojrzewania może też być niewłaściwe nawożenie. Do uzyskania pięknych czerwonych owoców konieczne jest zapewnienie odpowiedniego poziom potasu i fosforu. Ich niedobory będą objawiać się właśnie utrzymująca się przez długi czas zieloną barwą.

Dwa czynniki mogą powodować więdnięcie pomidorów

Temperatura wzrostu warzywa ma też znaczny wpływ na to, czy nasz pomidory zwiędną, czy też nie. Zbyt wysoki jej pułap niestety sprzyja temu procesowi.

Za pogarszający się stan uprawy może odpowiadać także fuzyjne więdnięcie pomidora. Jest to choroba wywoływana przez grzyby, której wystąpieniu może pomóc zbyt duża wilgotność w miejscu uprawy.

Na naszej stronie znajdziecie kilka smacznych pomysłów na dania z pomidorami. Sprawdźcie prosty patent na sycące gołąbki lub mięsne pulpety w aromatycznym sosie z tego warzywa.

Wiemy, dlaczego pomidory więdną i nie dojrzewają
canva/VladTeodor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polskatimes