Smakosze.pl Przepisy Naleśniki po meksykańsku to prawdziwy hit. Są tak dobre, że robię je praktycznie co tydzień
YouTube/@Gotuj z Anią

Naleśniki po meksykańsku to prawdziwy hit. Są tak dobre, że robię je praktycznie co tydzień

24 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Naleśniki nie tylko na słodko. Ten przepis udowodni ci, że lepiej zrobić je ze słonym farszem. Idealnie sprawdzą się w roli obiadu. W moim domu naleśniki po meksykańsku to jedno z ulubionych dań.

Naleśniki na słono?

Najpopularniejszym sposobem podawania naleśników, jest ten na słodko. Ich miękkie ciasto tworzy pyszne połączenie z owocowym dżemem lub czekoladą. Niektórzy wolą jednak zjeść je na słono. Na przykład w postaci krokietów.

Nie każdy jednak lubi krokiety. Z pomocą przychodzi ten przepis. Dzięki niemu poznasz sposób na naleśniki meksykańskie. Zaciekawiona? To przeczytaj jak je przygotować i zaczynamy.

dżem.jpg
Canva/@yasuhiroamano
Strzelczyk pokazał jak zrobić oponki. Są lepsze niż faworki i pączki razem wzięte

Co będziesz potrzebować?

Oprócz składników na ciasto naleśnikowe przygotuj także składniki na sos meksykański. Spokojnie nie jest ich wiele i są tanie. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Gotuj z Anią, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 600g mąki
  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 2 jajka
  • sól
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 100 g mozzarelli
  • 2 cebule czerwone
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 g słodkiej papryki
  • 5 g chili (jeżeli nie lubisz ostrych potraw, możesz je pominąć)
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić naleśniki po meksykańsku?

Przygotowanie zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę . Patelnię rozgrzej, a następnie podsmaż cebulę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Do podsmażonych składników dołóż mięso . Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, całość wymieszaj.

Czerwoną paprykę umyj i pokrój w małą kostkę. Kiedy warzywo zmięknie, dorzuć odsączoną fasolę czerwoną i kukurydzę . Wymieszaj i podsmażaj przez około 4 minuty. Następnie dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie papryką chili. Wymieszaj i doprowadź do zagotowania .

Gotowy sos meksykański odstaw i zacznij przygotowywać naleśniki. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i wbij jaka. Dolej mleko oraz wodę. Za pomocą miksera lub trzepaczki połącz składniki na jednolite i lejące się ciasto. Następnie usmaż cienkie placki na rozgrzanej patelni.

Na każdego naleśnika nałóż farsz i zawiń jak krokiety. Gotowe zawiniątka układaj w naczyniu żaroodpornym . Wierzch posmaruj przecierem pomidorowym i posyp starą mozzarellą. Piecz w temperaturze 180 stopni, do momentu roztopienia się sera na powierzchni . I gotowe. Sprawdź, jaki czosnek powinno się jeść oraz z czym pić kawę, aby schudnąć .

smażenie naleśnika.jpg
Canva/@olandsfokus
Przestałam zagęszczać gulasz mąką. Ten dziwny składnik radzi sobie 100 razy lepiej
To proste ciasto z galaretką jest hitem w moim domu. Dzieciaki je uwielbiają
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy