Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał jak zrobić oponki. Są lepsze niż faworki i pączki razem wzięte
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.01.2024 11:32

Strzelczyk pokazał jak zrobić oponki. Są lepsze niż faworki i pączki razem wzięte

oponki
YouTube/@ODDASZFARTUCHA, Facebook/Tomasz Strzelczyk

Oponki serowe z przepisu Tomasza Strzelczyka będą jak znalazł na Tłusty Czwartek. Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach, są lepsze od faworków i pączków. Zrób oponki tak, jak robi je znany kucharz i delektuj się tym smakiem. 

Oponki serowe najlepsze na Tłusty Czwartek

Już 8 lutego będziemy cieszyć się do woli smakiem przeróżnych pyszności. Tego dnia obchodzimy Tłusty Czwartek. Według wierzeń ludowych zjedzenie pączka gwarantuje szczęście i dobrobyt. Dlatego nie ma co się ograniczać, tylko śmiało sięgać po smakołyki.

Jednym z nich są oponki serowe, które zachwycają delikatnością i rozpływają się w ustach. Warto przyrządzić je tak, jak robi to kucharz Tomasz Strzelczyk. Te puszyste pyszności będą jak znalazł na Tłusty Czwartek. Przepis kucharza zobaczycie na jego kanale YouTube Oddaszfartucha. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule. 

oponki

To proste ciasto z galaretką jest hitem w moim domu. Dzieciaki je uwielbiają

Jak zrobić oponki serowe z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ kg twarogu
  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 80 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki octu
  • cukier
  • puder
  • alkohol

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy twaróg, wlewamy żółtka i śmietanę. Wsypujemy cukier, sodę, wlewamy ocet i biały cukier. Wyrabiamy ciasto, a po chwili przekładamy na stolnicę. Ciasto powinno być pulchne, delikatnie je wałkujemy na grubość około 1 ½ cm. Wycinamy oponki przy użyciu szklanki, a środek wycinamy kieliszkiem.

 Oponki smażymy na głębokim tłuszczu, wlewamy odrobinę alkoholu, dzięki temu oponki nie będą tak piły tłuszczu. Gdy uzyskają apetyczny rumiany kolor, to wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Oponki oprószamy cukrem pudrem. 

Oponki serowe, czyli pyszna puszystość

Oponki serowe wychodzą wyjątkowo lekkie i puszyste. Ciasto jest bardzo delikatne, z nutką wanilii i rozpływa się w ustach. Taki smakołyk będzie każdemu smakował nie tylko w Tłusty Czwartek. Oponki z przepisu Tomasza Strzelczyka są proste w przygotowaniu.

Dzięki tej recepturze zrobimy pyszny deser, który szybko zniknie z talerzy. Trudno sobie odmówić takiego smakołyku. Na jednej dokładce na pewno się nie skończy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić wyrazistą w smaku surówkę do obiadu. Podawaliśmy przepis na ciasto bez pieczenia pełne orzechów, ciasteczek i kakao. 

oponki
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA