Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To proste ciasto z galaretką jest hitem w moim domu. Dzieciaki je uwielbiają
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.01.2024 09:36

To proste ciasto z galaretką jest hitem w moim domu. Dzieciaki je uwielbiają

ciasto
YouTube/@sikorkagotuje754

Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka ciasta, to powinieneś wypróbować ten przepis. Dzięki niemu zrobisz proste i pyszne ciasto z galaretką. Najmłodsi smakosze też je uwielbiają i zawsze chcą dokładkę tego znakomitego deseru. 

Ciasto z galaretką doskonałe na deser

Czy lubisz mieć w domu coś pysznego i słodkiego? Ja zawsze mam coś takiego w zanadrzu. Kawałek ciasta przyda się na deser po obiedzie lub na podwieczorek. Dlatego często piekę proste ciasto z galaretką. 

Zawsze się udaje, wygląda okazale, a smakuje po prostu obłędnie. Dzieciaki za nim przepadają, ale dorośli też nie odmówią sobie tego pysznego deseru. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Sikorka Gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto
 YouTube/@sikorkagotuje754
Moja mama pije kawę z tym dodatkiem i wygląda doskonale. Nawet zimą bez trudu trzyma idealną wagę

Jak zrobić proste ciasto z galaretką?

Składniki:

  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zielonych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie delicji
  • 1 puszka brzoskwiń

Składniki na krem:

  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 żółtka, które zostały z ciasta
  • 3 łyżki mąki pszennej

Składniki na wierzch ciasta:

  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 900 ml wrzątku

Przygotowanie ciasta zacznij od dodania białek do miski, wsypania soli i cukru oraz ubijania na sztywną pianę. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodaj zmielone orzechy włosie. Składniki delikatnie wymieszaj. Następnie do masy dosyp wiórki kokosowe i posiekane orzechy. Masę dokładnie wymieszaj i przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez 25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudź. W tym czasie zrób krem budyniowy, więc do miski wsyp cukier, wlej mleko i dodaj budynie. Dodaj też żółtka, które zostały z ciasta i mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj. Masę wlej do zagotowanego mleka i mieszaj energicznie. Następnie zagotuj i odstaw do wystygnięcia. 

Ciasto, że palce lizać!

Zrób galaretkę, która trafi na wierzch ciasta. Do miski wlej 900 ml wrzątku i wsyp 3 galaretki. Mieszaj energicznie, aż galaretka się rozpuści. Zostaw do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekrój na 2 części. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę i dodawaj partiami zimny budyń. 

Na połowę ciasta wyłóż część kremu, ułóż na nim delicje, połóż warstwę kremu i przykryj połową ciasta, która została. Ułóż pokrojone brzoskwinie i zalej galaretką pomarańczową. Wstaw do lodówki na całą noc. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pączki z ziemniakami. Podawaliśmy też przepis na mini pizze. 

ciasto
 YouTube/@sikorkagotuje754

Źródło: YouTube/@sikorkagotuje754

Zdjęcia: screen YouTube/@sikorkagotuje754