Smakosze.pl Porady Naleśniki rwą się w czasie smażenia? Z tym najprawdopodobniej przesadziłaś
canva/janiecbros

Naleśniki rwą się w czasie smażenia? Z tym najprawdopodobniej przesadziłaś

6 lipca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Często zdarza Ci się, że naleśniki rwą się w czasie smażenia? Wiesz czym jest to spowodowane? Problem leży w cieście, a konkretnie w jego konsystencji. Zbyt rzadkie ciasto nie ma zwykle odpowiedniej elastyczności i rwie się przy próbie obrócenia naleśnika. Dzięki naszym podpowiedziom nigdy więcej to Ci się nie przydarzy.

Naleśniki kochają mali i duzi

Naleśniki doskonale smakują o każdej porze roku. Latem jednak pojawiają się nowe możliwości ich podania, bo posmarowane serkiem i posypane świeżymi owocami smakują obłędnie. Ale oczywiście można je też podać z kulką lodów, musem owocowym czy z wytrawnymi dodatkami.

By jednak farsz z nich nie wypływał muszą być miękkie i elastyczne. Nie mogą rwać się w czasie smażenia czy składania. I bardzo ważne jest odpowiedniej jakości ciasto.

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom

Dlaczego naleśniki się rwą?

Przyczyną rwących się naleśników jest zwykle zbyt rzadkie ciasto. Taki efekt najczęściej osiągamy, gdy chcemy przygotować cieniutkie naleśniki i rozrzedzamy ciasto wodą. Niestety woda nie wiąże tak dobrze mąki, jak mleko. Dlatego lepiej z nią nie przesadzać i co najwyżej dodawać ją do ciasta wymieszaną pół na pół z mlekiem.

Drugą istotną sprawą jest odstawienie wymieszanego ciasta naleśnikowego na 15-20 minut, by odpoczęło. W tym czasie gluten zawarty w cieście tworzy odpowiednią strukturę, która zapewnia naleśnikom elastyczność. Dlatego nigdy nie pomijajmy tego etapu.

Z tej proporcji naleśniki wyjdą idealne

By ciasto na naleśniki wyszło odpowiednio gęste, warto przestrzegać proporcji składników. Na 1 szklankę mąki pszennej dodaje się zwykle 2 jajka i ok. ½ l mleka. Połowę mleka można zastąpić wodą zwykłą lub gazowaną.

Do ciasta warto też dodać szczyptę soli, łyżeczkę cukru i 2 łyżki oleju lub stopionego masła. Tłuszcz nie tylko doda smaku naleśnikom, ale też zwiększy ich elastyczność. Poza tym nie będą wymagały podlewania olejem w czasie smażenia.

Poznaj też babciny sposób na naleśniki , a także sprawdź, co do ciasta na naleśniki dodaje Lewandowska .

canva/kunertus
Nie zapomnij o tej czynności podczas mrożenia jagód. Wiele osób ją pomija, to poważny błąd
Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy