Smakosze.pl

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom

6 Lipca 2023

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Młode ziemniaki nie tylko doskonale smakują podane do kotleta czy kurczaka. Można też na ich bazie przygotować pożywną sałatkę. My dorzuciliśmy do nich dwa chrupiące składniki, dzięki czemu całość nabrała przyjemnej konsystencji. W naszej letniej propozycji do grilla czy na kolację nie zabrakło też aromatycznej zieleniny. Jesteśmy przekonani, że zachwycicie się smakiem tej pysznej sałatki. 

Letnia wersja sałatki ziemniaczanej

Sałatka ziemniaczana kojarzy się raczej z ciężką potrawą, przyrządzaną jesienią i zimą. My jednak postanowiliśmy odświeżyć jej smak i przygotować ją na bazie młodych ziemniaków. Dzięki połączeniu ich z młodą, chrupiącą kapustą i rzodkiewką, sałatka nabrała lekkości i przyjemnego smaku. 

Możecie ją podać do mięs z grilla, a wtedy nie będzie już potrzebne pieczywo. Sałatka ta sprawdzi się też jako przekąska, można ją też zjeść na kolację. 

wysyp grzybów

Grzybiarzu, weź urlop. Lasy dawno nie były tak pełne grzybów

CZYTAJ DALEJ

Czego potrzebujesz, by przygotować sałatkę ziemniaczaną?

Składniki:
  • 70 dag młodych ziemniaków
  • kawałek młodej kapusty
  • kilka rzodkiewek
  • 3 kiszone ogórki (mogą też być małosolne)
  • 1 czerwona cebulka
  • dymka
  • koperek
  • natka pietruszki

Sos:

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej krok po kroku

1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj z dodatkiem soli, gałązki kopru i natki oraz 1-2 ząbków czosnku. Odcedź je, przestudź i pokrój w sporą kostkę. 

undefined

2. Kapustę oczyść, poszatkuj. Rzodkiewki oczyść, pokrój w półplasterki. Ogórki kiszone i cebulę pokrój w kostkę. Dymkę, natkę i koperek posiekaj. Rozdrobnione składniki dodaj do ziemniaków. 

undefined

3. Teraz przygotuj sos: do miseczki przełóż jogurt naturalny. Dodaj do niego musztardę i zmiażdżone ząbki czosnku, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej warzywa, wymieszaj. 

undefined

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Smakoszy na młode ziemniaki z gzikiem , a także na rabarbar pod kruszonką .

https://smakosze.pl/podsmaz-posyp-i-zapiecz-rabarbar-pod-kruszonka-smakuje-jak-marzenie-rm-rm-050723


 

cukinia faszerowana

Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina

CZYTAJ DALEJ
gotowanie bobu

Kucharz pokazał, co dodaje do bobu. Większość osób nie ma pojęcia, jak ważny jest ten składnik

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Kuchnia Smakoszy

Mamy najlepszy przepis na smażony twaróg. Wystarczy kilka składników i chwila cierpliwości
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Pokażemy wam coś jeszcze lepszego, w roli głównej kapusta
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Dodajesz koperek do mizerii? Mamy lepszy patent, idealny na upały
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Kuchnia Smakoszy

Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Leniwe od Smakoszy z wyjątkowym sosem. Cała rodzina wymiecie talerze do czysta
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Leniwe od Smakoszy z wyjątkowym sosem. Cała rodzina wymiecie talerze do czysta
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad
Czytaj więcej >