Smakosze.pl Przepisy Napycham kajzerki różnymi dodatkami i zapiekam. To najlepszy patent na śniadanie i kolację
youtube.com/@quickcooking2021

Napycham kajzerki różnymi dodatkami i zapiekam. To najlepszy patent na śniadanie i kolację

1 lutego 2024

Ten wspaniały przepis na śniadaniowy przegląd lodówki nie tylko pozwoli uratować przed zmarnowaniem wiele podstarzałych produktów. Dodatkowo zmienia on zwykłe śniadanie w nietypowy i pyszny, szybki posiłek na ciepło.

Zapiekane bułeczki

Od samotników po duże rodziny – wszyscy borykamy się z podobnym problemem, jeśli chodzi o lodówkę. Prędzej czy później gromadzą się w niej produkty, którym zagraża niedługie zepsucie. Każdy powinien mieć jakiś patent, by je uratować. I zapiekane kajzerki na śniadanie są jednym z nich.

Pyszne, chrupiące bułeczki z ciągnącym się serem to sycące śniadanie zamknięte w niewielkiej bułce . Do ich przygotowania nie potrzeba zbyt wiele czasu, dlatego sprawdzą się nie tylko jako weekendowy poranny posiłek. Równie dobrze mogą być szybką przekąską przygotowującą rodzinę na dzień pełen wyzwań w pracy czy szkole.

Zapieczone kajzerki
fot. youtube.com/@quickcooking2021
Nie musisz kupować drożdżówek. Z kilku tanich produktów zrobisz lepszy smakołyk

Bułki z resztek

Polecamy takie bułki jako świetny sposób na uratowanie starzejących się serów, wędlin, pieczarek a także samych kajzerek . Autorka kanału kulinarnego Gotuj z Ewą, od której zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, używa jednak wyłącznie świeżych składników i jest to równie dobre rozwiązanie.

Składniki

  • 4 kajzerki
  • 4 jajka
  • 4 duże pieczarki
  • 4 plastry boczku i/lub wędliny
  • 4 grube plastry sera
  • 25 g sera do starcia
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz

Przepis na śniadaniowe bułki

Bazą dla faszerowanych i zapiekanych bułek są odpowiednio przygotowane kajzerki. Każdą z nich nacinamy nożem wzdłuż każdego z pęknięć (kajzerki mają ich zazwyczaj pięć). Nacięcie nie może być zbyt długie, by bułki nie rozleciały się. Delikatnie rozchylamy powstałe w ten sposób „skrzydełka”, a ze środka wyjmujemy miąższ.

Do miseczki wybijamy pojedynczo jajka. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczypiorkiem. Lekko mieszamy, by nie przebić żółtka i delikatnie wlewamy jajko na dno bułki. Czynność powtarzamy z każdą bułką, którą chcemy przygotować.

Do wnętrza bułek wkładamy delikatnie wędlinę, a po zamknięciu w nacięcia wprowadzamy po kawałku plasterka sera i po plasterku pieczarki. Przygotowane bułki układamy na blasze, posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 140 stopni. Serwujemy póki ser jest ciągnący.

Jako przegląd lodówki polecamy też ten przepis na placki . Wypróbuj też świetne paluszki ziemniaczane .

Nacinanie kajzerki
fot. youtube.com/@quickcooking2021
Układam herbatniki i zalewam pyszną masą. To ciasto bez pieczenia jest absolutnym hitem
Zatopiłem schab w genialnie skomponowanym sosie. Lepszego nie jadłem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy