Napycham kajzerki różnymi dodatkami i zapiekam. To najlepszy patent na śniadanie i kolację
Ten wspaniały przepis na śniadaniowy przegląd lodówki nie tylko pozwoli uratować przed zmarnowaniem wiele podstarzałych produktów. Dodatkowo zmienia on zwykłe śniadanie w nietypowy i pyszny, szybki posiłek na ciepło.
Zapiekane bułeczki
Od samotników po duże rodziny – wszyscy borykamy się z podobnym problemem, jeśli chodzi o lodówkę. Prędzej czy później gromadzą się w niej produkty, którym zagraża niedługie zepsucie. Każdy powinien mieć jakiś patent, by je uratować. I zapiekane kajzerki na śniadanie są jednym z nich.
Pyszne, chrupiące bułeczki z ciągnącym się serem to sycące śniadanie zamknięte w niewielkiej bułce . Do ich przygotowania nie potrzeba zbyt wiele czasu, dlatego sprawdzą się nie tylko jako weekendowy poranny posiłek. Równie dobrze mogą być szybką przekąską przygotowującą rodzinę na dzień pełen wyzwań w pracy czy szkole.
Bułki z resztek
Polecamy takie bułki jako świetny sposób na uratowanie starzejących się serów, wędlin, pieczarek a także samych kajzerek . Autorka kanału kulinarnego Gotuj z Ewą, od której zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, używa jednak wyłącznie świeżych składników i jest to równie dobre rozwiązanie.
Składniki
- 4 kajzerki
- 4 jajka
- 4 duże pieczarki
- 4 plastry boczku i/lub wędliny
- 4 grube plastry sera
- 25 g sera do starcia
- Pęczek szczypiorku
- Sól, pieprz
Przepis na śniadaniowe bułki
Bazą dla faszerowanych i zapiekanych bułek są odpowiednio przygotowane kajzerki. Każdą z nich nacinamy nożem wzdłuż każdego z pęknięć (kajzerki mają ich zazwyczaj pięć). Nacięcie nie może być zbyt długie, by bułki nie rozleciały się. Delikatnie rozchylamy powstałe w ten sposób „skrzydełka”, a ze środka wyjmujemy miąższ.
Do miseczki wybijamy pojedynczo jajka. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczypiorkiem. Lekko mieszamy, by nie przebić żółtka i delikatnie wlewamy jajko na dno bułki. Czynność powtarzamy z każdą bułką, którą chcemy przygotować.
Do wnętrza bułek wkładamy delikatnie wędlinę, a po zamknięciu w nacięcia wprowadzamy po kawałku plasterka sera i po plasterku pieczarki. Przygotowane bułki układamy na blasze, posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 140 stopni. Serwujemy póki ser jest ciągnący.
Jako przegląd lodówki polecamy też ten przepis na placki . Wypróbuj też świetne paluszki ziemniaczane .