Frytki nie dorównują tym paluszkom ziemniaczanym. Smakowite kąski
Frytki to przeżytek. Ziemniaczane paluszki nie tylko je zastępują, ale też dużo lepiej smakują. Zrób je w swoim domu i zachwyć wszystkich.
Zamiast frytek inna błyskawiczna przekąska
Frytki kojarzone z restauracjami typu fast food są uwielbiane przez wszystkich. I ci najmłodsi, jak i nieco starsi lubią pochrupać krojone w cienkie słupki i smażone na gorącym tłuszczu ziemniaki. Nawet tak bardzo popularny i uwielbiany dodatek może się przejeść.
Właśnie z tego powodu zdecydowałem się na znalezienie jakiejś alternatywy. Ten przepis jest genialny. Smażone paluszki ziemniaczane są dużo lepsze. Z zewnątrz są chrupkie, a w środku miękkie. W dodatku smakują tak, że palce lizać. U mnie wszyscy je uwielbiają. Zrób je z przepisu poniżej i patrz, jak szybko przekąska znika ze stołu.
Po prostu uwielbiam tę zupę, schudłam z nią już 4 kg. Jest tak dobra, że robię ją co tydzieńZiemniaki w takiej formie są wyborne
Ziemniaki są podstawowym składnikiem tej przekąski. Wybierz ten sam gatunek, którego używasz do przygotowania placków ziemniaczanych. Muszą zawierać jak najwięcej skrobi, aby po ugotowaniu, delikatnie się rozpadały. To zdecydowanie wpłynie na smak tych paluszków.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- natka pietruszki
- 100 g mozzarelli
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- czosnek granulowany
- sól
Przepis na paluszki ziemniaczane
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w kostkę i ugotuj. Kiedy będą miękkie, odcedź je i rozbij na gładką masę. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do ziemniaczanej masy.
Mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Starty ser wsyp do pozostałych składników. Wsyp skrobię ziemniaczaną. Dopraw solą oraz granulowanym czosnkiem. Wszystkie składki dokładnie wymieszaj.
Stolnicę wysyp mąką. Rozwałkuj na niej cienko masę ziemniaczaną na grubość około 1 centymetra. Otrzymany placek pokrój na paski o długości około 10 centymetrów i szerokości 1 centymetra.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Delikatnie układaj na nim paluszki. Smaż je z obu stron na złocisty kolor. Następnie odsącz je z tłuszczu. Podawaj z domowym dipem, który uwielbiają twoi bliscy. Sprawdź, jak zrobić pyszną zapiekankę na obiad oraz jak zrobić wyśmienitą kolację.