Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zatopiłem schab w genialnie skomponowanym sosie. Lepszego nie jadłem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 31.01.2024 17:36

Zatopiłem schab w genialnie skomponowanym sosie. Lepszego nie jadłem

gulasz
YouTube/@schnell food

Mięso w sosie to idealna propozycja na obiad. Musisz spróbować zrobić je według tego przepisu. Jest pyszne i znika w ekspresowym tempie. 

Ze schabu nie tylko kotlety

Mięso schabowe jest jednym z najpopularniejszych i najtańszych na rynku. Każdy z nas kocha przecież kotlety z tego mięsa. Smaku dodaje mu chrupiąca panierka. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tych kotletów. 

Pewnej niedzieli przełamałem tę schabową tradycję i zamiast kotletów podałem mięso w tym sosie. Domownicy nie kryli swojego zdziwienia, ale w końcu dali się przekonać, że to będzie smaczne. Ty i twoja rodzina też możecie. Wystarczy, że zrobisz obiad danie według tego przepisu. 

schab.jpg
Canva/@martiapunts
Masz mleko? Zrób z niego w chwilę tani, genialny deser z 3 składników

Mięso schabowe i parę składników

Do przygotowania tego obłędnego sosu potrzebujesz naprawdę niewiele. Najważniejsze, aby mięso było świeże i dobrej jakości. Dopiero wtedy smak tego dania będzie obłędny. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale schnell food, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 800 g schabu
  • 2 duże cebule
  • 60 g śmietany
  • 30 g mąki
  • 400 ml wody
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przepis na schab w sosie

Zacznij od obrania cebuli. Następnie pokrój ją w piórka. Mięso pokrój w plastry jak na kotlety. Rozbij je i dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dopiero wtedy połóż na niej schab i podsmażaj do zarumienienia. 

Do mięsa i cebuli wlej wodę. Duś pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie, dodaj do niego mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Całość wymieszaj. Dodaj śmietanę oraz przyprawy. 

Gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Na koniec posiekaj natkę pietruszki. Wsyp ją do sosu, wymieszaj i gotowe. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Dodatki nie są istotne, bo zachwyca już samo mięso z sosem. Sprawdź, co zrobić zamiast frytek oraz poznaj lepszy sposób na smażenie pączków.

tłuczenie ziemniaków.jpg
Canva/@john shepherd