Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te placki zrobisz z tego co znajdziesz w lodówce. Strzelczyk pokazał najlepszy patent na kolację
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.01.2024 17:26

Te placki zrobisz z tego co znajdziesz w lodówce. Strzelczyk pokazał najlepszy patent na kolację

placki
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Nie masz pomysłu na kolację? Zajrzyj do lodówki i z tego, co tam znajdziesz, zrób pyszne placki. Przepis na to danie poleca kucharz Tomasz Strzelczyk, który wie, co dobre. 

Placki z tego, co znajdziesz w lodówce

Co jadasz na kolację? Zwykle robisz kanapki? A może w ogóle nie jesz tego posiłku? Pora to zmienić i sięgnąć po przepis, którego autorem jest Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz radzi, by na kolację przygotować placki. Wystarczy zajrzeć do lodówki, wziąć kilka produktów i raz- dwa znakomite danie jest gotowe.

Zrobisz je tanio i przede wszystkim pysznie. Taka kolacja zaspokoi apetyt każdego smakosza. Placki z wędliną, pieczarkami, cukinią i z żółtym serem są warte spróbowania. Przepis Tomasza Strzelczyka możesz zobaczyć na jego kanale YouTube. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

placki
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Po prostu uwielbiam tę zupę, schudłam z nią już 4 kg. Jest tak dobra, że robię ją co tydzień

Jak zrobić placki z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mleka 3,2%
  • 2 jajka
  • 120 g żółtego sera
  • 200 g wędliny 
  • ½ cukinii
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie placków zacznij od pokrojenia wędliny, papryki i starcia cukinii, pieczarek i czosnku. Warzywa dopraw i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko, wbij jajka, dosyp sól i wymieszaj. Teraz stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Dodaj starty żółty ser i wymieszaj. Ciasto wlej do miski z warzywami. Dosyp proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż placki na rozgrzanym oleju. Powinny mieć złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym po to, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Placki pełne smaku na rodzinną kolację

Placki z warzywami i wędliną wychodzą niezwykle pulchne i delikatne. Są tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Mają wyrazisty smak i są bardzo apetyczne. Takie danie będzie doskonałym daniem na rodzinną kolację.

Przygotujesz je z tego, co masz w lodówce. Zrobisz je w prosty sposób, który nie zajmie wiele czasu. Placki będą smakować małym i dużym smakoszom. Radziliśmy, jak przy pomocy sztuczki kuchennej szybko obrać jajko. Polecaliśmy też przepis na prostą kolację z cebuli i kiełbasy. 

placki
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Zdjęcia: screen YouTube/@ODDASZFARTUCHA