Smakosze.pl Porady Nasze babki nie gotowały rosołu podczas burzy. Wiemy, czy miały rację
Fot. Canva/valentynsemenov

Nasze babki nie gotowały rosołu podczas burzy. Wiemy, czy miały rację

29 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Istnieje teoria, że podczas burzy nie można gotować rosołu. Dlatego sprawdziliśmy, jak jest naprawdę i wyjaśniamy, czy jest to mit, czy fakt. Dowiedz się, czy możesz gotować tę zupę w czasie wyładowań atmosferycznych, a już nigdy nie popełnisz błędu.

Wpływ burzy na zupę. Mit czy prawda?

Wiele z naszych babek i prababek do dziś twierdzi, że podczas burzy nie można gotować rosołu . Wyładowania atmosferyczne mają wpływać na jego smak. Niektórzy nawet twierdzą, że zupa może wtedy skisnąć.

Jak jest naprawdę? Czy to możliwe, że podczas burz może zepsuć się świeżo ugotowana zupa? Wyjaśnijmy tę zagadkę raz na zawsze, bo zagadnienie jest bardziej złożone, niż mogłoby się wydawać. Rozwiązanie znajdziesz w dalszej części artykułu.

ro sół.jpg
Fot. Canva/Munole
Żadne małosolne i kiszone, te ogórki smakują 100 razy lepiej. Cały sekret tkwi w zalewie

Czy można gotować rosół podczas burzy?

Choć sytuacja wydaje się kuriozalna i banalna, jest przez lata badania przez naukowców. Ich praca pozwoliła jednak obalić kilka mitów. Okazało się także, że burza nie ma bezpośredniego wpływu na gotowaną zupę.

Co więc sprawia, że zupa podczas burzy się psuje? Zazwyczaj jest to błąd osoby, która przygotowuje rosół. O tym, czego unikać, dowiesz się z dalszej części artykułu.

Skoro nie burza to co?

Za zepsucie rosołu w czasie wyładowań atmosferycznych odpowiada coś innego. Podczas burzy i ulewy powietrze ma wyższą temperaturę i jest bardziej wilgotne. Takie warunki sprzyjają rozwojowi bakterii. A te pojawią się nawet w rosole, przez co szybciej kiśnie.

Aby temu zapobiec, należy rosół schować do szczelnej i dobrze schłodzonej lodówki. Pamiętaj, także, aby garnek z zupą przykryć szczelnie pokrywką, wtedy zupa ani inne produkty w lodówce nie przesiąkną zapachem. Rób tak zawsze, a zupa już nigdy się nie zepsuje. Sprawdź przepis na obiad z piersi z kurczaka oraz dowiedz się, jaka zupa jest najzdrowsza .

zupa lodówka.jpg
Fot. Canva/MB Lifestyle
Wlej to do ciasta zamiast mleka. Nie znam lepszego przepisu na naleśniki, polecam go każdemu
Kupił schabowego od Gessler za 70 zł. Gdy spojrzał na mięso, od razu to zauważył
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy