Wlej to do ciasta zamiast mleka. Nie znam lepszego przepisu na naleśniki, polecam go każdemu
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/1920/nalesniki_790517aa31.jpg)
Chcesz ulepszyć swój przepis naleśniki? Zastąp mleko innym składnikiem i spraw, że nie tylko będą o wiele smaczniejsze, ale też delikatniejsze. Sposób jest banalnie prosty i wart wypróbowania. Domownicy na pewno docenią smak tego dania.
Doskonałe naleśniki bez mleka
Naleśniki to świetna propozycja na obiad na słodko, który przygotujesz w okamgnieniu. Uwielbiają je wszyscy, ale nie każdy wie, co zrobić aby naleśniki były puszyste i rozpływały się w ustach.
Sposób jest łatwy, wystarczy zastąpić mleko inny produktem. O tym co to za składnik oraz jak przygotować z nim pyszne naleśniki dowiesz się z dalszej części artykułu.
![maślanka 2.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/maslanka_2_7acb9fd46b.jpg)
Mleko jest zbędne
Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuje się z dodatkiem mleka. Można je zastąpić maślanką, która zupełnie odmieni ich smak, nada lekkości i puszystości. Zrób z nią naleśniki, a rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu. Poniżej znajduje się lista, na której umieszczono potrzebne składniki oraz ich dokładne proporcje.
Składniki:
- 2 szklanki maślanki
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
Przepis na naleśniki na maślance
Do miski wsyp mąkę oraz wlej maślankę. Wbij także jajka. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, tworząc jednolitą i pozbawioną grudek masę. Ciasto odstaw na 15 minut.
Przed smażeniem dodaj do niego olej i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na nią ciasto naleśnikowe. Równomiernie je rozprowadź. Naleśniki smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia na złoty kolor. Usmażone podawaj z ulubionymi dodatkami. Sprawdź także przepis na ciasto agrestowe oraz wypróbuj przepis na pomidory pod pierzynką.
![smażenie nale.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/smazenie_nale_fbcdbf611b.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_73adb630ae.jpg)
![brzoskwinie w cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_brzoskiwnie_01eb7f9dd3.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_54543001a6.jpg)
![przekąski](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_f1947a6844.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_8c21ed8c0f.jpg)
![sernik baskijski](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_9ce33909f5.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_417c5d1381.jpg)
![zupa nic](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_nic_57527ddef7.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_a6e00cf11b.jpg)
![mąka i kawa](https://images.iberion.media/images/origin/maka_i_kawa_9cc2e86501.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![domowy chleb](https://images.iberion.media/images/origin/domowy_chleb_710e89327b.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_63fbd0ec7c.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_fran_4bf45ce8c5.jpg)
![kapusta z kefirem](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_169c3d8d13.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_14de36c0a6.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_417c5d1381.jpg)
![Ogórki curry](https://images.iberion.media/images/origin/ogo_ki_02e384f048.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_wisniami_3278fa7b29.jpg)
![zawijane filety z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/filet_z_kurczaka_e18b253a4d.jpg)
![kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior_e2299439e3.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![Chleb w Lidlu](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_79cb077708.png)
![Lepienie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/Lepienie_ciasta_c67de16fdd.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![Siemię lniane](https://images.iberion.media/images/origin/Siemie_lniane_ab3bcf7f97.jpg)