Smakosze.pl Przepisy Nasze babki zawsze wlewały ten płyn do racuchów. Wychodziły pulchne
Wikimedia Commons, Pilecka, CC BY-SA 3.0,

Nasze babki zawsze wlewały ten płyn do racuchów. Wychodziły pulchne

26 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może masz ochotę na słodki podwieczorek? Koniecznie usmaż racuchy drożdżowe według tradycyjnej, babcinej receptury. Placki są niezwykle puszyste, słodkie i z waniliową nutą. Posmakują każdemu.

Babcine racuchy. W sam raz dla każdego łasucha

Racuchy to danie, którego nie trzeba przedstawiać. Każdy z nas w dzieciństwie zajadał się słodkimi placuszkami, które przygotowywała babcia lub mama. Racuchy według babcinej receptury możemy w prosty sposób przyrządzić samodzielnie.

Wystarczy, że przygotujemy zaczyn drożdżowy i dodamy go do mąki i pozostałych składników. To właśnie dzięki drożdżom ciasto podwaja swoją objętość, a racuchy pięknie rosną podczas smażenia.

Babcine, tradycyjne racuchy podajemy z cukrem pudrem i ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam domowe dżemy i konfitury oraz świeże, pokrojone owoce. Racuchy są świetnym pomysłem na podwieczorek lub obiad na słodko dla całej rodziny.

Piłeś w dzieciństwie mleko prosto od krowy? Zdziwisz się, co myślą o nim dietetycy

Puszyste racuchy bez dodatku proszku do pieczenia i sody

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • jajko
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • opakowanie cukru z wanilią
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do podania
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić racuchy drożdżowe?

Pół szklanki letniego mleka wlej do miseczki. Wsyp łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, pokrusz drożdże i całość delikatnie wymieszaj. Miskę przykryj i odstaw w suche, ciepłe miejsce na około 15- 20 minut.

Do większej miski wsyp mąkę i wymieszaj ją z cukrem z wanilią i solą. Wbij jajko i wlej resztę letniego mleka, zacznij wyrabiać łyżką. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, stopniowo wlewaj go do miski z mąką.

Całość dokładnie wymieszaj, następnie przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut. Po tym czasie przygotowane ciasto wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor. Racuchy oprósz cukrem pudrem, smacznego.

Przygotuj również placki twarogowe bez jajek oraz puszyste naleśniki z budyniem . Dania na słodko oczarują całą rodzinę.

racuchy.jpg
canva/Dar1930
Nie uwierzysz, co Lewandowska dodaje do placków ziemniaczanych. Nikt by o tym nie pomyślał
Gessler bije na alarm. Przenigdy nie dodawaj tych warzyw do rosołu, zepsują smak
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy