Nasze babki zawsze wlewały ten płyn do racuchów. Wychodziły pulchne
Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może masz ochotę na słodki podwieczorek? Koniecznie usmaż racuchy drożdżowe według tradycyjnej, babcinej receptury. Placki są niezwykle puszyste, słodkie i z waniliową nutą. Posmakują każdemu.
Babcine racuchy. W sam raz dla każdego łasucha
Racuchy to danie, którego nie trzeba przedstawiać. Każdy z nas w dzieciństwie zajadał się słodkimi placuszkami, które przygotowywała babcia lub mama. Racuchy według babcinej receptury możemy w prosty sposób przyrządzić samodzielnie.
Wystarczy, że przygotujemy zaczyn drożdżowy i dodamy go do mąki i pozostałych składników. To właśnie dzięki drożdżom ciasto podwaja swoją objętość, a racuchy pięknie rosną podczas smażenia.
Babcine, tradycyjne racuchy podajemy z cukrem pudrem i ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam domowe dżemy i konfitury oraz świeże, pokrojone owoce. Racuchy są świetnym pomysłem na podwieczorek lub obiad na słodko dla całej rodziny.
Puszyste racuchy bez dodatku proszku do pieczenia i sody
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- jajko
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- opakowanie cukru z wanilią
- łyżka cukru
- szczypta soli
- cukier puder do podania
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić racuchy drożdżowe?
Pół szklanki letniego mleka wlej do miseczki. Wsyp łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, pokrusz drożdże i całość delikatnie wymieszaj. Miskę przykryj i odstaw w suche, ciepłe miejsce na około 15- 20 minut.
Do większej miski wsyp mąkę i wymieszaj ją z cukrem z wanilią i solą. Wbij jajko i wlej resztę letniego mleka, zacznij wyrabiać łyżką. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, stopniowo wlewaj go do miski z mąką.
Całość dokładnie wymieszaj, następnie przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut. Po tym czasie przygotowane ciasto wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor. Racuchy oprósz cukrem pudrem, smacznego.
Przygotuj również placki twarogowe bez jajek oraz puszyste naleśniki z budyniem . Dania na słodko oczarują całą rodzinę.