Smakosze.pl Przepisy Natnij kapustę, wlej colę. To przepis cudów, dużo bym dał, aby poznać go wcześniej
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Natnij kapustę, wlej colę. To przepis cudów, dużo bym dał, aby poznać go wcześniej

1 września 2024

Oto przepis inspirowany gołąbkami, w którym wszystko jest inaczej. Niecodzienne zastosowanie coli, nietypowy sposób zawijania kapusty, a nawet parzenia jej liści, spodoba się miłośnikom kuchennych nowinek.

Nietypowe gołąbki z... colą

Niektórzy uważają, że w gotowaniu wszystkie chwyty są dozwolone. Jeśli tak jest, warto zwrócić uwagę na przepisy takie jak ten. Użycie coli – kwaśnego, gazowanego źródła cukru, kreatywnością przypomina modną niedawno kuchnię molekularną.

Nietypowe duszone zwitki kapuściane przypominają jednak tradycyjne gołąbki . Nawet, podobnie jak one, zawierają w środku ryż. Są pieczone, ale na masie, która w składzie ma ryż. Ten przepis to prawdziwa ciekawostka .

mieszanie coli z ketchupem
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Poszedł na dożynki i zamówił pajdę ze smalcem. Opinię wyrobił sobie jeszcze przez pierwszym kęsem

Mięso w kapuście

Ilustracje w tym tekście pochodzą z kanału Smaczny.tv. Warto zwrócić uwagę na nietypowy sposób parzenia liści kapusty , który oszczędza nieco wysiłku i wymaga mniej przestrzeni w kuchni niż tradycyjna forma tej czynności.

Składniki

  • 1 kapusta
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g boczku w słupkach
  • 200 g ryżu
  • 20 ml oleju
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 50 g ketchupu
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 120 ml coli
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Opcjonalnie: 80 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz, słodka papryka

Jak zrobić gołąbki z colą

W rondelku łączymy colę z ketchupem, cukrem i posiekanym chili. Podgrzewamy, aż składniki się połączą. Gorącym płynem zalewamy w misce posiekaną cebulę i boczek. Wylewamy na formę do pieczenia.

Kapustę przekrawamy na ćwiartki i wkładamy do rękawa do pieczenia zamkniętego od dołu. Zalewamy ją wrzątkiem, zamykamy od góry i odstawiamy na 20 minut . Następnie cedzimy i rozbieramy na pojedyncze liście.

W rondelku na oleju dusimy pokrojone w plasterki pieczarki i czosnek. Dodajemy startą na tarce o grubych okach marchew. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy, aż składniki zaczną się robić miękkie. Następnie dodajemy ryż, podlewamy wodą i dusimy przez 10 minut. W miarę potrzeby dodajemy więcej wody. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę i mieszamy.

Po lekkim przestudzeniu farsz nakładamy łyżką na sparzone liście kapusty. Zawijamy w papiloty i układamy je na sos wylany na formę. Po ścisłym wypełnieniu formy możemy posypać ją serem. Wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni .

Wypróbuj też przepisy na placki z kalarepy i roladę wołową .

coś do jedzenia
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Ulubiony dżem robię bez grama cukru. Wszystko, czego potrzebuję, mam na działce
Zapomnij o kupowaniu. Domowe ptasie mleczko jest o wiele smaczniejsze
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy