Smakosze.pl Przepisy Natrzyj czosnkiem i obłóż pomidorami. Te kanapki smakują jak marzenie
Screen z filmu na kanale TikTok daenskitchen

Natrzyj czosnkiem i obłóż pomidorami. Te kanapki smakują jak marzenie

22 maja 2023

Kanapki warto od czasu do czasu urozmaicić. Chrupiący przysmak we włoskim stylu z czosnkiem i pomidorami skradnie niejedno serce. Wykonanie jest bardzo proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie. Musicie spróbować.

Przepis na kanapki we włoskim stylu

Bruschetta, czyli chrupiąca grzanka z pieczywa posmarowanego oliwą z oliwek i czosnkiem, będzie świetnym pomysłem na śniadanie , przekąskę czy dodatek do lekkiej zupy czy sałatki. Wykonanie jest banalne, a smak niesamowity. Warto skosztować.

Składniki:

  • bagietka lub bułka paryska
  • 3 spore pomidory, np. bawole serce
  • 2-3 ząbki czosnku
  • listki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz w ilości do smaku
W Biedronce ceny tak niskie, aż wprowadzili limity. Grzech nie skorzystać

Jak zrobić kanapki we włoskim stylu?

Zaczynamy od pokrojenia pieczywa na cienkie kromki. Polewamy je oliwą i zrumieniamy na suchej patelni. Możemy też skorzystać z piekarnika z funkcją grillowania.

Tak przygotowaną bazę dokładnie nacieramy obranym z łupiny, delikatnie zmiażdżonym czosnkiem. Pomidory myjemy, drobno kroimy. Polewamy je oliwą z oliwek, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią. Warzywną salsę układamy na pieczywie.

Jak podać kanapki we włoskim stylu?

Bruschetta najlepiej smakuje na ciepło. Cudownie wzbogaci waszego grilla i świetnie sparuje się z każdą lekką sałatką. Warto skropić ją dodatkową porcją oliwy dla lepszego smaku.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na smakołyki idealne do podania z kanapką we włoskim stylu. Spróbujcie koniecznie grillowanych szparagów oraz sałatki greckiej . Spodobają się nawet nieprzekonanym.

Źródło:  TikTok/daenskitchen

Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku do dziś nie ma sobie równych. Nie wymyślono lepszych proporcji
Jak przechowywać rosół, żeby nie skwaśniał? 1 metoda jest doskonała
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy