Smakosze.pl Przepisy Natrzyj przyprawami, dodaj nadzienie i zawiń. Pieczone roladki z kurczaka będą wyśmienite
fot. YouTube/Zdrowe i smaczne przepisy

Natrzyj przyprawami, dodaj nadzienie i zawiń. Pieczone roladki z kurczaka będą wyśmienite

21 sierpnia 2024

Roladki z kurczaka – prosto i skutecznie. Ten niedrogi i smaczny obiad można na stałe włączyć do repertuaru naszych mięsnych dań. W jego skład wchodzą proste składniki, a podstawą jest pierś z kurczaka, którą często znajdujemy w promocjach dyskontów.

Roladki drobiowe

Ten prosty obiad w postaci roladek drobiowych to pyszny sposób na zrównoważony posiłek. Wystarczy dodać sałatkę i pieczone ziemniaki lub inny ulubiony dodatek skrobiowy, by otrzymać prosty, ale urozmaicony posiłek. Składa się on z dobrze znanych smaków domowej kuchni.

Jeszcze jednym atutem tego dania jest fakt, że jest ono pieczone, a nie smażone . W ten sposób wykorzystujemy do maksimum duży atut piersi z kurczaka. Jest nim dobry stosunek białka do tłuszczów zwierzęcych, których często za dużo w naszej codziennej diecie.

roladki przed pieczeniem
fot. YouTube/Zdrowe i smaczne przepisy
Przepis na tę potrawę dostałam od znajomego kucharza. Lepiej przyrządzonego mięsa w życiu nie jadłam

Faszerowane danie z kurczaka

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zdrowe i smaczne przepisy. Roladki podawane tam są z pieczonymi (osobno) ziemniakami. Dla oszczędności czasu i energii można jednak piec oba dania razem . Ćwiartki ziemniaków obtaczamy w oliwie z ziołami i wkładamy do piekarnika razem z roladkami. Po wyjęciu tych ostatnich zwiększamy temperaturę do 200 stopni, a po kolejnych 10 minutach przełączamy na funkcję grill, by dopiec ziemniaki z zewnątrz .

Składniki

  • 4 duże piersi z kurczaka
  • 1 duży pomidor
  • 100 g startej mozzarelli
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 60 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy lub sosu sriracha
  • Sól, pieprz, suszony czosnek, oregano

Kurczak na obiad

Każdą pierś z kurczaka przekrawamy na pół z grubości, a sześć uzyskanych kotletów rozbijamy pod folią. Oprószamy je solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i ziołami. Odstawiamy do zamarynowania.

Pomidora przekrawamy, wyjmujemy gniazda nasienne, a zwarty miąższ kroimy w drobną kostkę . W miseczce mieszamy go ze startym serem i posiekaną natką pietruszki/ W osobnej miseczce mieszamy jogurt, sok z cytryny i musztardę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na każdy kotlet z kurczaka nakładamy po łyżce farszu i ciasno zawijamy. Roladki mocujemy jedną-dwiema wykałaczkami. Układamy je luźno w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia.

Każdą roladkę smarujemy obficie po wierzchu sosem jogurtowym . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 40 minut . Po wyjęciu nakrywamy i pozwalamy im odpocząć przez kwadrans przed podaniem.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłą egzotyczną wołowinę – rendang i letnią pastę warzywną .

roladki z kurczaka gotowe
fot. YouTube/Zdrowe i smaczne przepisy

Źródło: YouTube/Zdrowe i smaczne przepisy

Mało kto robi z niej dżem. Przepis Wachowicz jest mistrzostwem
Nikt nie wierzy, że sam robię to ciasto. Jest lepsze niż z cukierni
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy