Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie wierzy, że sam robię to ciasto. Jest lepsze niż z cukierni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.08.2024 22:00

Nikt nie wierzy, że sam robię to ciasto. Jest lepsze niż z cukierni

ciasto z kiwi
youtube.com/@cookrate.polska

Owoce w jogurtowej masie zawinięte w biszkoptowe ciasto to zwyczajny-niezwyczajny pomysł na deser. Choć prezentuje się niecodziennie, to ciasto jest naprawdę łatwe i całkiem szybkie w przygotowaniu. Warto spróbować tego przepisu, a z pewnością zostanie z nami na dłużej.

Owoce w cieście

Cienkie ciasto biszkoptowe zazwyczaj określamy jako spód cukierniczych arcydzieł. Tutaj jednak robimy z ciasta roladkę, w której zamyka ono niezwykły farsz o smaku kiwi.

Za smak ten odpowiada zaś… no właśnie, kiwi – wzmocnione nietypową pianką o zwartej konsystencji. Całość jest więc nowatorskim połączeniem bardzo prostych składników. A po przekrojeniu wygląda obłędnie, prezentując niezwykle efektowny owoc, kiwi, w całej jego krasie.

smarowanie ciasta
youtube.com/@cookrate.polska
Pokrój śliwki, wrzuć na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to moje ulubione ciasto

Kiwi w kiwi

W naszym przepisie, dla zrównoważenia smaków, łączymy kakaowy biszkopt, śmietankowy mus i kiwi. Kanał kulinarny Cookrate Polska, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do ilustracji tego przepisu, proponuje podbicie smaku owocu przez użycie jogurtu także o smaku kiwi.

Składniki

  • 5 owoców kiwi
  • 6 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • ⅓ szklanki mąki
  • 10 g skrobi kukurydzianek
  • 50 ml mleka
  • 15 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 80 g cukru pudru
  • 10 g żelatyny

Pieczemy roladę z kiwi

Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Jedne i drugie miksujemy osobno, z połową cukru, białka ubijając na sztywną pianę. Obie masy łączymy i mieszamy szpatułką.

Dodajemy do miski mąkę i skrobię kukurydzianą i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy roztopione masło i mleko, a po wymieszaniu – 2 łyżki kakao w proszku.

Masę wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotowemu ciastu pozwalamy przestygnąć. W tym czasie przygotowujemy krem.

W misce ubijamy śmietankę kremówkę. W osobnej miseczce jogurt mieszamy dokładnie z żelatyną. Łączymy zawartość miseczek, dodajemy cukier i jeszcze raz mieszamy na jednolitą masę.

Masę wykładamy na biszkoptowy spód i dokładnie rozprowadzamy. Wzdłuż jednej z krawędzi układamy obrane owoce kiwi, smarujemy je po wierzchu resztą jogurtowego kremu i zawijamy, tworząc roladę z kiwi w środku. 

Ciasto owinięte papierem do pieczenia lub folią kuchenną wstawiamy do lodówki na ok. dwóch godzin. Przed pokrojeniem upewniamy się, że żelatyna z jogurtem dobrze stężała. 

Wypróbuj też przepis na ciasto kakaowo-bananowe i turecką przekąskę z marchwi.

wykładanie owoców
youtube.com/@cookrate.polska