Smakosze.pl Produkty Nawet nie wiesz, że zjadłeś je już nie raz. Pod tymi nazwami kryją się owady
canva/taidundua

Nawet nie wiesz, że zjadłeś je już nie raz. Pod tymi nazwami kryją się owady

7 kwietnia 2023

Jadalne owady nie są nowością. Choć w ostatnim czasie było dość głośno o ich wprowadzeniu, są obecne w żywności od dawna pod postacią dodatków barwiących. Wyjaśniamy, które składniki dodawane do żywności pozyskiwane są z robaków.

Kontrowersje wokół jadalnych robaków

Dopuszczona do użytku w żywności na początku tego roku mąka ze świerszczy wywołała burzliwą dyskusję. Niektórzy komentatorzy wręcz nie kryli oburzenia zastosowaniem takiego składnika do produkcji jedzenia. Wbrew powielanym błędnym informacjom dodatek musi być przez producenta opisany, a jego ilość jest ściśle uregulowana.

Na każde 100 g pieczywa wieloziarnistego tylko 2 g użytej do wyrobu mąki może pochodzić z jadalnych owadów. W batonach zbożowych graniczną wartością są 3 g mąki z owadów. Te małe ilości nie powinny przerażać. Zwłaszcza że przemysł spożywczy od dawna już wykorzystuje jadalne owady.

Wachowicz robi niezwykłą pastę jajeczną. Dorzuca do niej aromatyczną zieleninę

Barwniki pochodzące z jadalnych owadów

W recepturach wielu słodyczy o żywych barwach, niektórych jogurtach, a nawet wędlinach nierzadko znaleźć można koszenilę, oznaczaną symbolem E120. Składnik ten to nic innego jak wysuszone i zmielone czerwce kaktusowe. Owady pochodzące z Meksyku i Ameryki Południowej odpowiadają za ciemnoczerwoną barwę smakołyków.

Od dawna też korzysta się z szelaku, czyli żywicy wytwarzanej przez wybrane gatunki czerwców. Owady korzystają z niej, by chronić swoje potomstwo, formując twardą otoczkę z pobranych z drzew soków. W przemyśle substancja ta stanowi element nadający blask owocom, warzywom i słodyczom, a oznacza się go symbolem E904.

Czy powinniśmy obawiać się jadalnych owadów?

Zdecydowanie nie. Przed dopuszczeniem do obrotu zostały gruntownie przebadane pod kątem bezpieczeństwa. Eksperci zaś są zgodni co do ich wartości w żywieniu. Jadalne owady stanowią źródło pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu cennych witamin oraz składników mineralnych. Zawierają też chitynę, pełniącą funkcję analogiczną do błonnika.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne słodkości. Szczególnie polecamy prosty patent na znakomitą babkę piaskową siostry Anastazji . Być może spodoba wam się też patent na tiramisu bez pieczenia .

Jadalne owady nie są nowością.png
canva/oqba

Źródło: beszamel.se/ haps

Zapomnij o oleju i śmietanie. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze śledzie na Wielkanoc
Połóż na patelni obok smażonej ryby. Intensywny zapach pójdzie w zapomnienie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy