Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Połóż na patelni obok smażonej ryby. Intensywny zapach pójdzie w zapomnienie

Połóż na patelni obok smażonej ryby. Intensywny zapach pójdzie w zapomnienie

Ryba na patelni
canva/Boyrcr420

Czy wiecie, jak smażyć rybę, żeby po mieszkaniu nie rozszedł się jej zapach? Prosta technika polegająca na dodaniu na patelnię cząstek cytryny lub plasterków ziemniaka sprawi, że woń mięsa przestanie Wam doskwierać. Podpowiadamy, co jeszcze można zrobić, by przyrządzanie ryb było przyjemniejsze.
 

Smażenie ryby może być przyjemne

Przykry zapach, jaki kojarzy się z przyrządzaniem postnego mięsa stanie się wspomnienie, jeżeli zaczniecie korzystać z kilku prostych i sprawdzonych technik kulinarnych. Najprostszą jest dodanie odrobiny soku z cytryny do rozgrzanego oleju i przystąpienie do smażenia chwilę później.

Ryba nie będzie wydzielała, aż tyle nieprzyjemnej woni. Co więcej, po kuchni rozejdzie się przyjemny zapach cytrusów. Podobny efekt uzyskamy, układając na patelni cząstki wyszorowanego wcześniej owocu. Możemy też wykorzystać plasterki ziemniaka, które zamaskują intensywny zapach mięsa, a jednocześnie świetnie sprawdzą się jako smaczny dodatek do usmażonej ryby.

Szok w Kuchennych Rewolucjach. Gessler puściły hamulce, padły ostre słowa

Rybę warto jeszcze zamarynować

Dodawanie cytryny można wdrożyć nie tylko na etapie smażenia ryby. Skropienie mięsa świeżo wyciśniętym sokiem także będzie skuteczne. Produkt nie tylko utraci nieprzyjemna woń, ale też zmięknie. Nie będą w nim również wyczuwalne mniejsze ości, co ułatwi zjedzenie potrawy. Aby patent zadziałał, kwaśny płyn warto dodać na około 1,5 godziny przed planowanym smażeniem.

Rybę można także namoczyć w mleku lub obłożyć plastrami cebuli. Obie metody wymagają takiego samego czasu przygotowania i usunąć zapach. Mleko jednak nie każdy może spożywać, a skorzystanie z cebuli wprowadzi inny zapach, dla części osób także nieprzyjemny.

Jak podać usmażoną rybę?

Przyrządzona z wykorzystaniem soku z cytryny ryba jest bardzo delikatna. Jej smak świetnie podkreślą zioła, które warto dodać jeszcze na patelni, dodatkowo maskując naturalny zapach produktu.

Smażone filety dobrze smakują z ziemniakami — nie tylko z talarkami użytymi do zniwelowania woni ryb — oraz z wyrazistymi, kwaśnymi surówkami. Koniecznie sprawdźcie te dwie propozycje. Jeśli wolicie przyrządzić pyszne mięso w piekarniku, zerknijcie do tego przepisu — wyjdzie doskonałe.

Ryba na patelni nie musi źle pachnieć.png
canva/gbh007