Smakosze.pl
Babka od siostry Anastazji

ARTUR BARBAROWSKI/East News; Canva / yorgunadam

Wilgotna, a zarazem puszysta babka według siostry Anastazji

28 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pyszna babka jest jednym z najbardziej uwielbianych ciast. Siostra Anastazja podzieliła się swoją recepturą. Specjał w jej wykonaniu charakteryzuje się puszystością i wilgotnością. Domownicy z pewnością poproszą o dokładkę.

Babka wielu smakoszom kojarzy się głównie ze świętami wielkanocnymi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przyrządzić ją również w każdy inny dzień. Z pewnością warto wypróbować przepis od siostry Anastazji.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Babka siostry Anastazji podbije serca najbliższych

Nie da się ukryć, że babka zalicza się do ciast, które cieszą się sporą popularnością. W każdym domostwie przyrządza się ją w odrobinę inny sposób. Babka już wcześniej gościła na naszym portalu.

Dziś sięgniemy po recepturę siostry Anastazji. Babka w tej odsłonie zachwyca niepowtarzalnym smakiem. Każdy doceni jej wilgotność i puszystość. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania pysznego ciasta?

  • 4 jajka

  • 150 g mąki

  • 175 g cukru

  • 125 ml oleju

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 15 g kakao

Kawa z kardamonem

Cudowna kawa z dodatkiem kardamonu - najlepsza na początek dnia

CZYTAJ DALEJ

Idealna babka jest prosta w przygotowaniu

Na początku musimy zadbać o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W związku z tym musimy je wcześniej wyjąć z lodówki. Mąkę przesiewamy do sporej miski razem z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas mieszania stopniowo dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wzbogacamy mieszankę o żółtka. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, wówczas dodajemy partiami naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia i olej.

2/3 gotowego ciasta przelewamy do foremki wysmarowanej masłem. Resztę rozrabiamy z kakao. Tak przygotowaną drugą część ciasta wylewamy na to, które znajduje się w foremce. Babkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Po 20 minutach zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ją jeszcze przez około 30 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, wyjmujemy je z foremki. Babka w takiej odsłonie momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są niemal pewne. Godny uwagi jest także przepis siostry Anastazji na wyborne pączki.

Przepyszna babka od siostry Anastazji

Przepyszna babka od siostry Anastazji

Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Słodka strona

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >