Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wilgotna, a zarazem puszysta babka według siostry Anastazji
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 28.07.2021 02:00

Wilgotna, a zarazem puszysta babka według siostry Anastazji

Babka od siostry Anastazji
ARTUR BARBAROWSKI/East News; Canva / yorgunadam

Pyszna babka jest jednym z najbardziej uwielbianych ciast. Siostra Anastazja podzieliła się swoją recepturą. Specjał w jej wykonaniu charakteryzuje się puszystością i wilgotnością. Domownicy z pewnością poproszą o dokładkę.

Babka wielu smakoszom kojarzy się głównie ze świętami wielkanocnymi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przyrządzić ją również w każdy inny dzień. Z pewnością warto wypróbować przepis od siostry Anastazji.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Babka siostry Anastazji podbije serca najbliższych

Nie da się ukryć, że babka zalicza się do ciast, które cieszą się sporą popularnością. W każdym domostwie przyrządza się ją w odrobinę inny sposób. Babka już wcześniej gościła na naszym portalu.

Dziś sięgniemy po recepturę siostry Anastazji. Babka w tej odsłonie zachwyca niepowtarzalnym smakiem. Każdy doceni jej wilgotność i puszystość. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania pysznego ciasta?

  • 4 jajka

  • 150 g mąki

  • 175 g cukru

  • 125 ml oleju

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 15 g kakao

Idealna babka jest prosta w przygotowaniu

Na początku musimy zadbać o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W związku z tym musimy je wcześniej wyjąć z lodówki. Mąkę przesiewamy do sporej miski razem z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas mieszania stopniowo dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wzbogacamy mieszankę o żółtka. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, wówczas dodajemy partiami naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia i olej.

2/3 gotowego ciasta przelewamy do foremki wysmarowanej masłem. Resztę rozrabiamy z kakao. Tak przygotowaną drugą część ciasta wylewamy na to, które znajduje się w foremce. Babkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Po 20 minutach zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ją jeszcze przez około 30 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, wyjmujemy je z foremki. Babka w takiej odsłonie momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są niemal pewne. Godny uwagi jest także przepis siostry Anastazji na wyborne pączki.

Przepyszna babka od siostry Anastazji
Przepyszna babka od siostry Anastazji

Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Słodka strona

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto