Nie gotuję pomidorowej w poniedziałek. Z resztek rosołu robię o wiele lepsze danie
Był rosół, będzie pomidorowa? Jednak nie tym razem. Wszystko, dlatego, że można przyrządzić zupełnie inny obiad z resztek rosołu. Takie krokiety z mięsem nie mają sobie równych.
Obiad z resztek rosołu, czyli pyszne krokiety
W wielu polskich domach w niedzielę na stół wjeżdża rosół . Często to też oznacza, że w poniedziałek na obiad będzie pomidorowa . W ten sposób wielu z nas wykorzystuje resztki z rosołu. Jednak obiad z resztek rosołu może zaskoczyć niejednego smakosza.
Wszystko dlatego, że krokiety z mięsem z rosołu wychodzą najlepsze. Farsz z mięsa drobiowego i wołowego gwarantuje znakomity smak i odpowiednią konsystencję . Ciasto na krokiety można panierować albo nie, jeśli zależy nam, by danie było mniej kaloryczne. Krokiety z mięsem z rosołu smakują z czerwonym barszczem.
Jak zrobić krokiety z mięsem z rosołu?
Składniki na ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- sól
Składniki na farsz:
- 400 g cebuli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g ugotowanych udek z kurczaka
- 1 kg ugotowanej wołowiny (pręgi lub karkówki)
- 300 g warzyw z rosołu
- sól
- pieprz
- rosół do rozrzedzenia farszu
Składniki panierki:
- 3 jajka
- 8 łyżek bułki tartej
- 7 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od zrobienia ciasta na naleśniki. Jajka ubij z mąką, mlekiem, wodą i solą. Masa nie powinna mieć grudek . Rozgrzej patelnię i smaż z odrobiną oleju naleśniki. Teraz zajmij się przyrządzeniem farszu. Cebulę posiekaj i podsmaż.
Udka obierz z mięsa, wołowinę kurczaka, warzywa z rosołu i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa o grubych oczkach . Jeśli farsz będzie suchy, podlej go rosołem . Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Krokiety na obiad smakują i sycą
Teraz na naleśniki nakładaj porcję farszu. Zbieraj brzegi do środka i zawijaj jak roladkę. Krokiety można od razu smażyć na oleju lub wcześniej je panierować w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smaż na rozgrzanym oleju.
Powinny mieć rumiany kolor. Obiad z resztek rosołu wychodzi pyszny, pożywny i nie jest trudny w przygotowaniu . Dzięki temu przepisowi wykorzystasz resztki z rosołu i zrobisz smaczne danie dla całej rodziny. Pisaliśmy o wyjątkowych właściwości cząbru w naszej diecie. Podpowiadaliśmy, jak nigdy nie gotować parówek.
Źródło: kuron.com.pl