Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz sypie 2 opakowania do sernika. Wychodzi idealnie puszysty
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.10.2024 19:07

Wachowicz sypie 2 opakowania do sernika. Wychodzi idealnie puszysty

sernik
Fot. Canva/bhofack2, Facebook/Ewa Wachowicz

Sernik jest jednym z ulubionych ciast Polaków. Ewa Wachowicz robi go w wyjątkowy sposób. Dzięki temu ciasto wychodzi pyszne i idealnie puszyste. Sernik z budyniem nie ma sobie równych. 

Sposób na idealnie puszysty sernik

Na myśl o serniku wielu z nas sama już cieknie ślinka. Kremowe i delikatne ciasto nie ma sobie równych. Na kruchym spodzie lub z apetycznymi dodatkami stanowi nie lada rarytas. Sernik powinien być puszysty jak chmurka. Czasem to się nie udaje, ale Ewa Wachowicz ma na to sposób.

Znana restauratorka i gwiazda telewizyjna do sernika sypie budyń. Dzięki temu zabiegowi sernik pięknie wyrasta i jest idealnie puszysty. Ewa Wachowicz do przygotowania wypieku używa też sera półtłustego dwukrotnie zmielonego. Składników nie ubija mikserem, bo to sprawia, że ciasto wyrasta, ale potem opada. 

sernik
Fot. Canva/Nnunna Wwoofies Image
Zbija cholesterol i zbawiennie działa na jelita. Dodaję go zawsze do fasolki po bretońsku

Jak upiec sernik z budyniem z przepisu Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 1 kg mielonego białego sera
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 cukier waniliowy lub laska wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • orzechy włoskie, migdały
  • maślane herbatniki
  • tortownica o średnicy 24 cm

Przygotowanie sernika z budyniem zacznij od wyjęcia wszystkich składników z lodówki. Powinny nabrać temperatury pokojowej. Dzięki temu nie wyjdzie ciasto z zakalcem. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem nad garnkiem z gorącą wodą. Powinien powstać jasny, aksamitny krem.

Miskę zdejmij z garnka. Zawartość musi przestygnąć. Dodaj miękkie masło i ucieraj aż do połączenia składników. Wsyp budyń, cukier waniliowy lub dołóż miąższ z laski wanilii. Wlej sok z cytryny i partiami dokładaj ser. Utrzyj wszystko na masę o jednolitej konsystencji. Masę odstaw na bok.

Sernik Ewy Wachowicz, czyli niebo w gębie

Teraz białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj. W tortownicy posmarowanej masłem (o średnicy 24 cm) ułóż herbatniki, wsyp na nie posiekane uprażone orzechy i migdały. Wlej masę serową i wyrównaj powierzchnię. 

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i sernik zostaw do ostygnięcia. Ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą. Sernik z budyniem doskonale wyrasta, nie opada i jest idealnie puszysty. Wypróbuj przepis od Ewy Wachowicz.  Pisaliśmy o tym, jak usmażyć pyszne placki z brokułów. Informowaliśmy o podstępie grzybiarza z Tuszyna, który chciał odstraszyć konkurencję. 

sernik
Fot. Canva/bhofack2

Źródło: smaker.pl