Wachowicz sypie 2 opakowania do sernika. Wychodzi idealnie puszysty
Sernik jest jednym z ulubionych ciast Polaków. Ewa Wachowicz robi go w wyjątkowy sposób. Dzięki temu ciasto wychodzi pyszne i idealnie puszyste. Sernik z budyniem nie ma sobie równych.
Sposób na idealnie puszysty sernik
Na myśl o serniku wielu z nas sama już cieknie ślinka. Kremowe i delikatne ciasto nie ma sobie równych. Na kruchym spodzie lub z apetycznymi dodatkami stanowi nie lada rarytas. Sernik powinien być puszysty jak chmurka. Czasem to się nie udaje, ale Ewa Wachowicz ma na to sposób.
Znana restauratorka i gwiazda telewizyjna do sernika sypie budyń. Dzięki temu zabiegowi sernik pięknie wyrasta i jest idealnie puszysty. Ewa Wachowicz do przygotowania wypieku używa też sera półtłustego dwukrotnie zmielonego. Składników nie ubija mikserem, bo to sprawia, że ciasto wyrasta, ale potem opada.
Zbija cholesterol i zbawiennie działa na jelita. Dodaję go zawsze do fasolki po bretońskuJak upiec sernik z budyniem z przepisu Ewy Wachowicz?
Składniki:
- 1 kg mielonego białego sera
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 cukier waniliowy lub laska wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- orzechy włoskie, migdały
- maślane herbatniki
- tortownica o średnicy 24 cm
Przygotowanie sernika z budyniem zacznij od wyjęcia wszystkich składników z lodówki. Powinny nabrać temperatury pokojowej. Dzięki temu nie wyjdzie ciasto z zakalcem. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem nad garnkiem z gorącą wodą. Powinien powstać jasny, aksamitny krem.
Miskę zdejmij z garnka. Zawartość musi przestygnąć. Dodaj miękkie masło i ucieraj aż do połączenia składników. Wsyp budyń, cukier waniliowy lub dołóż miąższ z laski wanilii. Wlej sok z cytryny i partiami dokładaj ser. Utrzyj wszystko na masę o jednolitej konsystencji. Masę odstaw na bok.
Sernik Ewy Wachowicz, czyli niebo w gębie
Teraz białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj. W tortownicy posmarowanej masłem (o średnicy 24 cm) ułóż herbatniki, wsyp na nie posiekane uprażone orzechy i migdały. Wlej masę serową i wyrównaj powierzchnię.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i sernik zostaw do ostygnięcia. Ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą. Sernik z budyniem doskonale wyrasta, nie opada i jest idealnie puszysty. Wypróbuj przepis od Ewy Wachowicz. Pisaliśmy o tym, jak usmażyć pyszne placki z brokułów. Informowaliśmy o podstępie grzybiarza z Tuszyna, który chciał odstraszyć konkurencję.
Źródło: smaker.pl