Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Natnij serdelki i wypchaj cebulą. Ostatnio to mój ulubiony przepis, polecam każdemu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.10.2024 21:00

Natnij serdelki i wypchaj cebulą. Ostatnio to mój ulubiony przepis, polecam każdemu

przekąska
Fot. YouTube/grzepakucharzy

Dopadł Cię głód? Masz apetyt na smaczną przekąskę? W takim razie weź serdelki i kilka składników. Wychodzi danie, że palce lizać. Ten przepis każdy powinien wypróbować w swojej kuchni. 

Serdelki i cebula, czyli przekąska dla każdego

Nagły głód potrafi dać się we znaki. Dopada nagle i bez ostrzeżenia. Dlatego nie ma czasu do stracenia. W takich sytuacjach robię jedną rzecz. Biorę serdelki, wypycham je cebulą, serem żółtym i podsmażonym boczkiem. Przydadzą się też wykałaczki i panierka z jajka. 

W ten szybki sposób przyrządzam smażone serdelki z pysznościami w środku. Raz- dwa i apetyczna przekąska jest już gotowa. Głód zostaje pokonany. Polecam ten przepis. Możesz go zobaczyć na kanale YouTube Grzepakucharzy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

przekąska
Fot. YouTube/grzepakucharzy
Wachowicz sypie 2 opakowania do sernika. Wychodzi idealnie puszysty

Jak zrobić serdelki nadziewane cebulą z patelni?

Składniki:

  • 3 serdelki
  • 6 plastrów boczku
  • 3 plasterki sera
  • ½  cebuli
  • oliwa do smażenia
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano
  • bułka tarta
  • wykałaczki

Przygotowanie dania zacznij od obrania serdelki z flaka. Natnij je wzdłuż, ale nie do końca. Zrób kieszonkę i pokrój boczek. Podsmaż go na oliwie. Ser żółty pokrój w cienkie paski, podobnie zrób z częścią cebuli. Do serdelki włóż po 3 kawałki sera, trochę cebuli i podsmażony boczek.

Teraz serdelkę zepnij wykałaczki po to, by zawartość się nie wysypała. Przygotuj panierkę. Rozmąć jajko, wsyp przyprawy i wymieszaj. Wsyp bułkę tartą na talerzyk. Następnie serdelkę panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż na oliwie na rumiany kolor. 

Przekąska, że palce lizać

Serdelki z nadzieniem są gotowe już do podania. Smakują z pieczywem i ogórkiem kiszonym. Taka przekąska wychodzi pyszna, a nadzienie rozpływa się w ustach. Chrupiący boczek i apetyczna panierka sprawiają, że danie smakuje i syci.

Kilka prostych składników daje znakomity efekt. Przekąskę robi się w kilka minut. Jest w sam raz, gdy dopada nas głód. Dlatego wypróbuj ten przepis w swojej kuchni, a na pewno głodny nie odejdziesz od stołu. Pisaliśmy o tym, jak przygotować sałatkę jarzynową z dynią na Wszystkich Świętych. Polecaliśmy dorsza czarnego, który pełen jest wartości odżywczych. 

przekąska
Fot. YouTube/grzepakucharzy