Smakosze.pl Przepisy Nie kiszone i nie małosolne. Siostra Anastazja przygotowuje ogórki w zupełnie inny sposób
Materiał YouTube z kanału Weronika Domogród, materiał YouTube z kanału Wydawnictwo WAM

Nie kiszone i nie małosolne. Siostra Anastazja przygotowuje ogórki w zupełnie inny sposób

8 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Szukasz sprawdzone przepisu na ogórki gruntowe? Odpuść tym razem kiszone i małosolne. Siostra Anastazja pokazała, jak robi wyśmienite ogórki konserwowe. Z jej dokładnymi wskazówkami możesz je przygotować we własnej kuchni.

Siostra Anastazja robi najlepsze ogórki konserwowe

Do ogórków konserwowych siostry Anastazji najlepiej wybrać małe warzywa. Wyjdą jędrniejsze, a przy tym bardziej intensywne w smaku. Takie ogórki także dużo łatwiej poukładać w słoikach. Warto zadbać, aby były porównywalnej wielkości.

Siostra Anastazja najlepiej wie, jak przyrządzić ogórki konserwowe. Za jej przepisami stoją lata doświadczenia. Skorzystaj z niego i zastosuj do ogórków jej sprawdzoną listę składników. Smak przetworów powali na łopatki.

Mama do leniwych dodaje 1 prosty składnik. Ten smak pamiętam z dzieciństwa

Przepis na ogórki konserwowe siostry Anastazji

Składniki:

  • ogórki małe
  • marchewka
  • koper
  • czosnek
  • cebula
  • ziarna gorczycy
  • liść laurowy
  • ziarna ziela angielskiego

Składniki na zalewę:

  • 1/2 szklanki octu
  • 4 szklanki wody
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

Przepis siostry Anastazji na ogórki konserwowe

Przygotuj warzywa na ogórki konserwowe siostry Anastazji . W tym celu starannie je umyj. Następnie równomiernie poukładaj je w czystych, wyparzonych słoikach .

Do każdego słoika z ogórkami dodaj łodygę kopru . Dołóż też 1listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren gorczycy . Ponadto w naczyniu muszą się znaleźć 2 ząbki czosnku, ćwiartka cebuli oraz k ilka plasterków marchewki .

Przygotuj zalewę do ogórków konserwowych siostry Anastazji . W garnuszku połącz ze sobą wszystkie jej składniki . Zagotuj, przestudź i zalej warzywa w słoikach zimną zalewą. Po szczelnym zakręceniu pasteryzuj ogórki do momentu, aż zaczną zmieniać swoją barwę . Siostra Anastazja słynie też z ogórków w orientalnej zalewie . Znamy całą prawdę o wodzie po ogórkach konserwowych .

gotowe ogórki konserwowe.png
Canva / Acronycal

Źródło: haps

Całe życie źle gotowałeś ryż. W najlepszych restauracjach robią to w ten sposób
Siostra poczęstowała mnie pysznymi kotletami. Nie uwierzyłam, gdy powiedziała, z czego są zrobione
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy