Mama do leniwych dodaje 1 prosty składnik. Ten smak pamiętam z dzieciństwa
Kluski leniwe to jeden ze smaków dzieciństwa. Ta potrawa kojarzy się ze słodkim smakiem, cynamonem i bułką tartą. Ten wyjątkowy smak błyskawicznie przenosi nas w czas beztroski i błogości. Jeden składnik w leniwych sprawia, że do tego dania będziemy wracać częściej.
Leniwe, czyli danie nie tylko dla dzieci
Lubimy wracać do znanych i lubianych smaków. Leniwe kojarzą się smacznie i przenoszą nas w krainę dziecięcych wspomnień. To wakacje u babci, bieganie cały dzień po podwórku i talerz pełen leniwych. A na nich roztopione masełko, bułka tarta i cynamon. Po prostu niebo w gębie.
Leniwe lubią dzieci i dorośli. To proste danie obiadowe przygotujemy szybko z kilku składników, które zapewne mamy w swojej kuchni. Ważne jest, by dodać składnik, który jest też kojarzony z czasami dzieciństwa. To oczywiście budyń, bez nich leniwe nie będą tak pyszne.
Tę obłędną surówkę jadłam ostatnio na mieście. Pyszny przepis udało mi się odtworzyć w domuJak przygotować leniwe?
Składniki:
- ½ kg tłustego twarogu
- 2 jajka
- budyń waniliowy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru brązowego szczypta cynamonu
Twaróg rozgniatamy na gładką masę, wbijamy żółtka i wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy.
Przekładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 2,5 cm. Wałeczki kroimy w romby. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
Leniwe- jak je podawać?
Kluski leniwe zrobione z dodatkiem budyniu są wyjątkowo miękkie i smaczne. To smak dzieciństwa na talerzu. Można tradycyjnie je podawać polane bułką tartą i cynamonem. Niektórzy dodatkowo posypuje je jeszcze cukrem. Szczypta cynamonu będzie też pysznym pomysłem.
Te serowe kluski można też podać z owocami. Świetnie się sprawdzą jagody, maliny czy jeżyny. Owoce można dodać w całości, lub zmiksować z dodatkiem jogurtu lub śmietanki. Leniwe dają nam wiele kulinarnych możliwości. Pisaliśmy o leniwych od Smakoszy. Podawaliśmy tez przepis na to danie z 1895 roku.
Źródło: przyslijprzepis.pl, panim-kuchniasakowita.com