Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mama do leniwych dodaje 1 prosty składnik. Ten smak pamiętam z dzieciństwa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.07.2023 22:31

Mama do leniwych dodaje 1 prosty składnik. Ten smak pamiętam z dzieciństwa

leniwe
Wikipedia / Przykuta / CC BY-SA 3.0

Kluski leniwe to jeden ze smaków dzieciństwa. Ta potrawa kojarzy się ze słodkim smakiem, cynamonem i bułką tartą. Ten wyjątkowy smak błyskawicznie przenosi nas w czas beztroski i błogości. Jeden składnik w leniwych sprawia, że do tego dania będziemy wracać częściej. 

Leniwe, czyli danie nie tylko dla dzieci

Lubimy wracać do znanych i lubianych smaków. Leniwe kojarzą się smacznie i przenoszą nas w krainę dziecięcych wspomnień. To wakacje u babci, bieganie cały dzień po podwórku i talerz pełen leniwych. A na nich roztopione masełko, bułka tarta i cynamon. Po prostu niebo w gębie. 

Leniwe lubią dzieci i dorośli. To proste danie obiadowe przygotujemy szybko z kilku składników, które zapewne mamy w swojej kuchni. Ważne jest, by dodać składnik, który jest też kojarzony z czasami dzieciństwa. To oczywiście budyń, bez nich leniwe nie będą tak pyszne. 

Tę obłędną surówkę jadłam ostatnio na mieście. Pyszny przepis udało mi się odtworzyć w domu

Jak przygotować leniwe?

Składniki:

  • ½ kg tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • budyń waniliowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • łyżka cukru brązowego szczypta cynamonu

Twaróg rozgniatamy na gładką masę, wbijamy żółtka i wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy.

Przekładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 2,5 cm. Wałeczki kroimy w romby. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. 

Leniwe- jak je podawać?

Kluski leniwe zrobione z dodatkiem budyniu są wyjątkowo miękkie i smaczne. To smak dzieciństwa na talerzu. Można tradycyjnie je podawać polane bułką tartą i cynamonem. Niektórzy dodatkowo posypuje je jeszcze cukrem. Szczypta cynamonu będzie też pysznym pomysłem. 

Te serowe kluski można też podać z owocami. Świetnie się sprawdzą jagody, maliny czy jeżyny. Owoce można dodać w całości, lub zmiksować z dodatkiem jogurtu lub śmietanki. Leniwe dają nam wiele kulinarnych możliwości. Pisaliśmy o leniwych od Smakoszy.  Podawaliśmy tez przepis na to danie z 1895 roku. 

leniwe
Canva/arfo

Źródło: przyslijprzepis.pl, panim-kuchniasakowita.com

Tagi: Ser Danie Obiad