Smakosze.pl Przepisy Nie ma gorszego momentu na solenie ziemniaków. Niszczy naczynia, rachunki drożeją
Fot. Canva/Iamthatiam

Nie ma gorszego momentu na solenie ziemniaków. Niszczy naczynia, rachunki drożeją

16 września 2024

Nie ma nic gorszego w kuchni niż niedosolone ziemniaki. Tych ugotowanych w wodzie bez soli nie uratuje żadne posypywanie po wierzchu. Kiedy jednak solić ziemniaki?

Odpowiednie solenie ziemniaków

Gotowane ziemniaki są smaczne dopiero wtedy, kiedy odpowiednia ilość soli podbije ich skrobiowy, kremowy i delikatny smak. Dlatego w każdym przepisie spotykamy się z poradą, by gotować te specyficzne warzywa w osolonej wodzie. Często jednak popełniamy błąd dotyczący tej czynności.

Choć ziemniaki gotujemy przeważnie od zimnej wody, dobrym momentem na solenie jest dopiero ten, kiedy ciecz zawrze . Robimy to nawykowo, nie myśląc, że jest tu poprawne rozwiązanie. A są powody, by solić dopiero gotującą się wodę.

ziemniaki w mundurkach

Zamówił zupę z pomidorów w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Zjadł pierwszą łyżkę i od razu wypalił, co myśli

Sól w zimnej wodzie niszczy garnki

Sól w zimnej wodzie nie rozpuszcza się tak łatwo jak w gorącej – to jasne jak słońce dla każdego, kto zetknął się z gotowaniem. Solanka, która wtedy powstaje, wchodzi w reakcję z powierzchnią garnka. Ten matowy nalot we wnętrzu stalowych naczyń, którego widok znamy aż za dobrze, to właśnie przynajmniej w części efekt solenia zimnej wody.

W szczególnych wypadkach garnki takie mogą nawet rdzewieć . Nie stanie się to od razu, ale jeśli kupujemy naczynia kuchenne z myślą, że starczą nam na całe życie, lepiej nie trzymajmy w nich zbyt często zimnej solanki. Dotyczy to nie tylko wody na ziemniaki, lecz także choćby tej, którą przygotowujemy do kiszenia ogórków.

Sól i temperatura wody

Jest też chemiczno-fizyczna zależność między stężeniem soli w wodzie a jej temperaturą . W gastronomii znana jest sztuczka polegająca na tym, by do kubełka z lodem i chłodzącym się winem dodawać hojną garść soli. Roztwór tej substancji w wodzie ma nieco niższą temperaturę topnienia, dlatego woda w takim kubełku może mieć poniżej zera stopni. Dzięki temu nie rozpuszcza się w niej lód.

Podobna zasada dotyczy temperatury wrzenia . Kiedy podgrzewamy solankę, potrzebuje ona więcej energii, by się zagotować. Kiedy solimy już ugotowaną, oszczędzamy więc zarówno czas, jak i pieniądze na rachunki za gaz czy prąd zużywany przez kuchenkę. Ziemniaki gotują się sprawnie i spędzają w osolonej wodzie wystarczająco długo, by przejść jej smakiem.

Wypróbuj też przepisy na proste kruche ciasteczka i puszyste naleśniki .

ziemniaki z wody

Strzelczyk zdradził przepis na genialną marchewkę z groszkiem. 1 dodatek będzie niemałym zaskoczeniem
Zaczęło się rano we wszystkich Biedronkach. Dziś masło półdarmo, jutro tak tanio już nie będzie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy