Nie ma lepszego mięsa na krupnik. Przepis na aromatyczną zupę mam z zeszytu babci
Krupnik to zupa, która sprawdzi się jesienią. Tradycyjny przepis na tę pożywną zupę mam od babci. Pyszny krupnik gotuję tylko na tym rodzaju mięsa. Wychodzi najlepiej i smakuje, że palce lizać.
Tradycyjny przepis na krupnik od babci
Krupnik jest smaczną i bardzo pożywną zupą . Gotuje się ją na mięsie, dodaje warzywa i kaszę jęczmienną. Do tego przyprawa i wkrótce wyborna zupa jest gotowa. Po przepis od babci sięgam jesienią. Krupnik wtedy smakuje najlepiej i rozgrzewa w chłodne dni.
Tak jak babcia krupnik zawsze gotuję na żołądkach drobiowych. Dzięki temu mięsu zupa ma swój wyjątkowy smak. Pożywny krupnik podaję z koperkiem i natką pietruszki. Zupa jest syta i wystarczy nawet za cały obiad.
Jak ugotować krupnik na żołądkach z przepisu babci?
Składniki:
- ½ kg żołądków drobiowych
- 1 marchew
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- koperek
- ziemniaki
Przygotowanie zupy zacznij od umycia i oczyszczenia mięsa. Żołądki włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem około godziny . Dołóż liść laurowy, ziele angielskie i wsyp sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Podsmaż na maśle. Wyjmij żołądki z garnka i je pokrój. Starte warzywa dołóż do wywaru i wszystko zagotuj . Wsyp kaszę jęczmienną, wymieszaj i gotuj kolejne 30 minut. Dodaj pokrojone żołądki, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Krupnik jak od babci
Krupnik na żołądkach możesz podawać z ziemniakami. Zupa jest bardzo smaczna, delikatna i sycąca. Podaję ja z natką pietruszki i koperkiem . Oprócz tego to danie niedrogie w przygotowaniu. Krupnik będzie w sam raz na jesienny obiad.
Zupę polubi cała rodzina i zje z apetytem. Polecam ten sprawdzony tradycyjny przepis krupnik. Smaczne mięso i warzywa, a do tego pożywna i zdrowa kasza jęczmienna dają znakomity efekt. Pyszny krupnik każdy zje z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyśmienitą konfiturę z żurawiny. Polecaliśmy przepis na zupę dyniową od kucharza Piotra Ogińskiego.
Źródło: doradcasmaku.pl