Smakosze.pl Przepisy Nie ma lepszego mięsa na krupnik. Przepis na aromatyczną zupę mam z zeszytu babci
Fot. Canva/ma-k

Nie ma lepszego mięsa na krupnik. Przepis na aromatyczną zupę mam z zeszytu babci

16 października 2024

Krupnik to zupa, która sprawdzi się jesienią. Tradycyjny przepis na tę pożywną zupę mam od babci. Pyszny krupnik gotuję tylko na tym rodzaju mięsa. Wychodzi najlepiej i smakuje, że palce lizać.

Tradycyjny przepis na krupnik od babci

Krupnik jest smaczną i bardzo pożywną zupą . Gotuje się ją na mięsie, dodaje warzywa i kaszę jęczmienną. Do tego przyprawa i wkrótce wyborna zupa jest gotowa. Po przepis od babci sięgam jesienią. Krupnik wtedy smakuje najlepiej i rozgrzewa w chłodne dni.

Tak jak babcia krupnik zawsze gotuję na żołądkach drobiowych. Dzięki temu mięsu zupa ma swój wyjątkowy smak. Pożywny krupnik podaję z koperkiem i natką pietruszki. Zupa jest syta i wystarczy nawet za cały obiad.

krupnik
Fot. Canva/LauriPatterson
Taką niezwykłą sałatkę zrobię na Wszystkich Świętych. Podana w makaronie zachwyci gości

Jak ugotować krupnik na żołądkach z przepisu babci?

Składniki:

  • ½ kg żołądków drobiowych
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek
  • ziemniaki

Przygotowanie zupy zacznij od umycia i oczyszczenia mięsa. Żołądki włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem około godziny . Dołóż liść laurowy, ziele angielskie i wsyp sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Podsmaż na maśle. Wyjmij żołądki z garnka i je pokrój. Starte warzywa dołóż do wywaru i wszystko zagotuj . Wsyp kaszę jęczmienną, wymieszaj i gotuj kolejne 30 minut. Dodaj pokrojone żołądki, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Krupnik jak od babci

Krupnik na żołądkach możesz podawać z ziemniakami. Zupa jest bardzo smaczna, delikatna i sycąca. Podaję ja z natką pietruszki i koperkiem . Oprócz tego to danie niedrogie w przygotowaniu. Krupnik będzie w sam raz na jesienny obiad.

Zupę polubi cała rodzina i zje z apetytem. Polecam ten sprawdzony tradycyjny przepis krupnik. Smaczne mięso i warzywa, a do tego pożywna i zdrowa kasza jęczmienna dają znakomity efekt. Pyszny krupnik każdy zje z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyśmienitą konfiturę z żurawiny. Polecaliśmy przepis na zupę dyniową od kucharza Piotra Ogińskiego.

krupnik
Fot. Canva/arfo

Źródło: doradcasmaku.pl

Lidl wycofuje ze sklepów popularną mąkę. Wykryto toksyny zagrażające zdrowiu
Będąc na grzybach rozglądaj się za tymi drzewami. Wyniesiesz z lasu pełne kosze
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy