Smakosze.pl Przepisy Nie ma lepszego przepisu na cukinię. Wystarczy ją zetrzeć i dodać kilka składników
YouTube/@frischerezepte

Nie ma lepszego przepisu na cukinię. Wystarczy ją zetrzeć i dodać kilka składników

22 lipca 2023

Cukinia jest smaczny warzywem o delikatnym orzechowym smaku. Pasuje do zapiekanek, sałatek oraz na grilla. Jednak my polecamy przepis na obiad z cukinii. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jadłeś. To proste i pożywne danie smakuje nie tylko dorosłym, ale przepadają za nim też dzieci.

Cukinia- smaczna i pełna witamin

Cukinia od lat gości na polskich stołach. To delikatne warzywo o zielonej skórce ma wiele kulinarnych zastosowań . Można z niej przygotować smaczne przetwory, dodać do zapiekanek, makaronów i sałatek. Cukinia smakuje też dobrze z grilla.

Jednak warto zwrócić uwagę na wartości odżywcze tego lubianego warzywa. Cukinia pełna jest witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Zawiera też cynk, fosfor, żelazo, potas i sód. Warto jeść cukinię i próbować nowych dań z tym warzywem. Polecamy najlepszy przepis na cukinię. Jest bardzo prosty i smaczny. Spróbuj koniecznie klopsików z cukinii.

Kotlety schabowe wychodzą twarde? Musiałaś zapomnieć o najważniejszej zasadzie, jest kluczowa

Jak przygotować klopsiki z cukinii?

Składniki:

  • 2 cukinie
  • sól
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • szczypiorek
  • 2 jajka
  • czosnek
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól pieprz
  • ¼ szklanki majonezu
  • ¼ szklanki jogurtu greckiego
  • czosnek
  • ogórek
  • koperek

Z cukinii obcinamy końcówki, obieramy ją i wydrążamy środek. Resztę cukinii ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 10 minut. Marchewkę obieramy, ścieramy, tak samo robimy z ziemniakami. Ziemniaki odsączamy z soku i przekładamy do miski. Odciskamy też cukinię, dodajemy ją do ziemniaków.

Do miski z warzywami dokładamy też marchewkę, kroimy szczypiorek i dodajemy go do miski. Wrzucamy jajka, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy i odstawiamy na 15 minut.

Klopsiki z cukinii- podawaj z sosem

Przygotowujemy sos do klopsików- do miski dodajemy majonez, jogurt grecki, czosnek, ścieramy ogórek i koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Robimy klopsiki z cukinii, nadmiar soku z warzyw odciskamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wkładamy klopsiki.

Smażymy je 3-4 minuty na każdej ze stron, powinny uzyskać złoty kolor Po usmażeniu klopsiki podajemy z sosem. Można serwować je z ziemniakami, ryżem, czy pieczywem. Klopsiki są chrupiące, smaczne i pożywne. Będą smakować całej rodzinie. Pisaliśmy o cukinii w zalewie musztardowej. Podawaliśmy też przepis na kotlety z cukinii.

cukinia klopsiki
YouTube/ @frischerezepte

Źródło: YouTube/@frischerezepte

Od lat nie robię gołąbków. Znalazłam 100 razy lepszy sposób, wszyscy zajadają aż się uszy trzęsą
Nie wyrzucaj skórek po arbuzie. Pokrój je i wstaw do piekarnika. Nie uwierzysz co się stanie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy