Od lat nie robię gołąbków. Znalazłam 100 razy lepszy sposób, wszyscy zajadają aż się uszy trzęsą
Lubimy jeść gołąbki, bo są smacznym i pożywnym daniem obiadowym. Jednak przygotowywanie gołąbków może być kłopotliwe. Od dawna już ich nie robię, bo znalazłam coś o wiele lepszego. To danie tak wszystkim smakuje, że aż trzęsą się im uszy.
Kapusta, warto ją jeść
Gołąbki często goszczą na stołach Polaków. Mięso mielone zawijane w liście kapusty są wyjątkowo smacznym i sycącym daniem. To również porcja zdrowia, której warto sobie dostarczyć. Kapusta jest prawdziwą bombą witaminową.
Zawiera witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dostarcza nam bardzo dużo błonnika i kwasu foliowego. Jedzenie kapusty wpływa korzystnie na układ trawienny i odpornościowy. Jednak przyrządzanie gołąbków bywa czasochłonne. Zrezygnowałam z ich robienia. Teraz przygotowują kapustą z mięsem mielonym w zupełnie innym wydaniu. Robię kapustę nadziewaną mięsem mielonym.
Nie wyrzucaj skórek po arbuzie. Pokrój je i wstaw do piekarnika. Nie uwierzysz co się stanieJak przyrządzić kapustę nadziewaną mięsem mielonym?
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- kromka chleba
- 50 ml wody
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej roślinny
- seler
- por
- czerwona cebula
- pasta pomidorowa 50 g
- 350 ml czerwonego wina
- 200 ml wody
Kromkę chleba zalewam wodą, rozdrabniam, dodaję mięso mielone. Czerwoną cebulę kroję i wrzucam do miski z mięsem i chlebem. Dodaję do tego jajko, gałką muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam.
Z kapusty wycinam głąb i wydrążam cały środek. Nadziewam ją przygotowanym mięsem mielonym. Wkładam w misce do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, na 15 minut. Po wyjęciu odstawiam do ostygnięcia. Przygotowuję sos, czyli kroję warzywa- marchewkę, cebule, por, seler. Rozgrzewam olej na patelni i wrzucam na nią warzywa.
Kapusta nadziewana mięsem mielonym- piecz ją dwa razy
Do warzyw na patelni dodaję pastę pomidorową i wodę. Dokładnie mieszam. Sosem zalewam kapustę, która jest w misce. Zawijam szczelnie w folię aluminiową i wstawiam do piekarnika na 180 stopni na 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika- kapustę polewam sosem pomidorowym i kroję na kawałki jak tort. Kapusta nadziewana mięsem mielonym jest pyszna i aromatyczna. Mięso jest soczyste i miękkie, a liście kapusty przypieczone. Sos pomidorowy dopełnia całości. Wszyscy się zajadają tym daniem- aż się uszy trzęsą. Pisaliśmy o gołąbkach od babci. Podawaliśmy sposób na soczyste gołąbki.
Źródło: YouTube/@cookrate.polska