Smakosze.pl Przepisy Nie ma lepszej surówki do mielonych. Smaczniejsza nawet od buraków i mizerii
Fot. Shutterstock/pixel-shot, Canva/from_my_point_of_view

Nie ma lepszej surówki do mielonych. Smaczniejsza nawet od buraków i mizerii

9 marca 2025

Z czym podać kotlety mielone na niedzielny obiad? Ano na przykład z taką prostą surówką. Choć przyszła z zachodu, jest niezwykle swojska w smaku i w sposobie przygotowania.

Coleslaw do kotletów mielonych

Surówka do obiadu to nie tylko wzbogacenie jego smaku. W zestawieniu np. z kotletem i ziemniakami czy kaszą, pełni ona niezwykle ważną funkcję żywieniową. Chodzi o wzbogacenie naszej diety w błonnik, dzięki któremu obiad trawimy lepiej i na dłużej wywołuje on w nas uczucie sytości.

Jednak do tłustszych potraw, takich jak kotlety mielone , nadają się szczególne rodzaje surówek . Taki prosty coleslaw z czerwonej kapusty przełamie mięsny smak specyficzną mieszanką słodyczy i kwasowości. Zaś chrupiąca tekstura sałatki świetnie uzupełni się z miękkim mielonym mięsem.

szatkowana kapusta
Fot. Canva
Wchodzą do domów, gryzą i powodują alergię. Wyjmij z kuchennej szafki, tak się ich pozbędziesz

Surówka z czerwonej kapusty na niedzielę

Sałatkę coleslaw , być może najbardziej znaną surówkę na świecie, kojarzymy przeważnie jako białą. Jednak według bardzo zbliżonego przepisu przygotować można „kolesława” z czerwonej kapusty. Samo to warzywo jest niezbędne, by surówka mogła nosić taką nazwę – w końcu słowo „coleslaw” pochodzi od holenderskiego wyrazu oznaczającego właśnie kapustę .

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mały pęczek koperku
  • ½ małego pęczku natki pietruszki
  • Sól, pieprz
surówka na bogato
Fot. Canva

Surówka do obiadu

Kapustę cienko szatkujemy, cebulę przekrawamy na połówki i kroimy w cienkie pióra. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, a jeszcze lepiej – kroimy julienne.

W miseczce mieszamy sos z jogurtu, musztardy i posiekanego koperku . Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do połączenia się smaków.

kolesław z kolendrą
Fot. Canva

Warzywa mieszamy w misce i skrapiamy octem jabłkowym. Odstawiamy na chwilę. Następnie mieszamy z dressingiem i posypujemy natką pietruszki . Przed podaniem odstawiamy na co najmniej 15 minut do lodówki.

Wypróbuj też przepis na rosół na goleni wołowej i alternatywy dla cukru w kawie .

surówka z marchewką
Fot. Canva
Kroję mięso, dodaję jajka i przyprawy. Nie znam lepszego przepisu na niedzielny obiad
Dodaj odrobinę do wody. Szybko i skutecznie zbijesz cukier
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy