Smakosze.pl Przepisy Nie ma lepszej zupy na pochmurne, jesienne wieczory. Wszystko przez 2 nietypowe dodatki
Materiał YouTube z kanału Nowe smaczne przepisy

Nie ma lepszej zupy na pochmurne, jesienne wieczory. Wszystko przez 2 nietypowe dodatki

3 listopada 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie ma to jak miska parującej, gorącej zupy. Na jesienne wieczory takie danie jest niezastąpione. Jeśli lubicie tego typu posiłki, koniecznie sprawdźcie poniższy przepis. 2 nietypowe dodatki zmieniają prostą potrawę w sycące i treściwe danie.

Zupa z cukinii niezastąpiona na jesień

Każdy dobrze zna zupę ugotowaną z cukinii. Najczęściej podaje się ją pod postacią kremu. Ja proponuję zupełnie inne rozwiązanie. Do tego dodaję do swojej potrawy 2 zaskakujące produkty.

Zupa z cukinii jest bardzo prosta do wykonania. Wystarczy wywar, warzywa, przyprawy i pyszne danie gotowe. W moim domu zawsze podaję zupę z dodatkiem jajka i kremowego twarogu. Dzięki temu najedzą się nią wszyscy członkowie rodziny.

tarcie cukinii.jpg
Canva / pixelshot
Pierwsza taka sytuacja w historii Kuchennych rewolucji. Widzowie czegoś takiego nie widzieli

Przepis na wyjątkową zupę z cukinii

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 3-4 łyżki tartego chrzanu
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 opakowanie twarogu (ok. 300 g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • opcjonalnie odrobina cukru
  • koperek do podania

Przygotowanie pysznej zupy z cukinii krok po kroku

Cukinię na zupę umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Wywar przelej do garnka i rozgrzej. Dodaj o niego warzywo i gotuj na małej mocy palnika .

Po 10 minutach dodaj do zupy tarty chrzan . Składniki wymieszaj. Mąkę połącz ze śmietaną, zahartuj i dolej do garnka z potrawą. Gotuj, często mieszając, aż całość zgęstnieje .

Jajka wraz z twarogiem pokrój w kostkę . Rozłóż dodatki na talerze. Zupę dopraw do smaku i rozlej na porcje. Podawaj posypaną koperkiem, póki jest gorąca . Ta cukinia po meksykańsku jest prawdziwym hitem w mojej rodzinie . Warzywo z tym pomysłowym farszem jest bajecznie pyszne, a przy tym śmiesznie tanie .

dodatki do zupy.jpg
Canva / ZimaNady_klgd
Genialny patent na karpia. Robię tak co roku i oszczędzam dziesiątki złotych
Uboga w minerały i nafaszerowana hormonami. Tej ryby lepiej nie kupuj
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy