Nie ma lepszej zupy na pochmurne, jesienne wieczory. Wszystko przez 2 nietypowe dodatki
Nie ma to jak miska parującej, gorącej zupy. Na jesienne wieczory takie danie jest niezastąpione. Jeśli lubicie tego typu posiłki, koniecznie sprawdźcie poniższy przepis. 2 nietypowe dodatki zmieniają prostą potrawę w sycące i treściwe danie.
Zupa z cukinii niezastąpiona na jesień
Każdy dobrze zna zupę ugotowaną z cukinii. Najczęściej podaje się ją pod postacią kremu. Ja proponuję zupełnie inne rozwiązanie. Do tego dodaję do swojej potrawy 2 zaskakujące produkty.
Zupa z cukinii jest bardzo prosta do wykonania. Wystarczy wywar, warzywa, przyprawy i pyszne danie gotowe. W moim domu zawsze podaję zupę z dodatkiem jajka i kremowego twarogu. Dzięki temu najedzą się nią wszyscy członkowie rodziny.
Przepis na wyjątkową zupę z cukinii
Składniki:
- 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- 3-4 łyżki tartego chrzanu
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 1 opakowanie twarogu (ok. 300 g)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól i pieprz do smaku
- odrobina soku z cytryny
- opcjonalnie odrobina cukru
- koperek do podania
Przygotowanie pysznej zupy z cukinii krok po kroku
Cukinię na zupę umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Wywar przelej do garnka i rozgrzej. Dodaj o niego warzywo i gotuj na małej mocy palnika .
Po 10 minutach dodaj do zupy tarty chrzan . Składniki wymieszaj. Mąkę połącz ze śmietaną, zahartuj i dolej do garnka z potrawą. Gotuj, często mieszając, aż całość zgęstnieje .
Jajka wraz z twarogiem pokrój w kostkę . Rozłóż dodatki na talerze. Zupę dopraw do smaku i rozlej na porcje. Podawaj posypaną koperkiem, póki jest gorąca . Ta cukinia po meksykańsku jest prawdziwym hitem w mojej rodzinie . Warzywo z tym pomysłowym farszem jest bajecznie pyszne, a przy tym śmiesznie tanie .