Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne mielone, żaden drób. Od lat faszeruję cukinię tym mięsem
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.08.2023 16:15

Żadne mielone, żaden drób. Od lat faszeruję cukinię tym mięsem

cukinia faszerowana
Canva/alpaksoy

Czy lubicie cukinię faszerowaną? To łatwe w przygotowaniu danie, które będzie smakować całej rodzinie. Jednak ja cukinii nie faszerują ani mięsem drobiowym, ani wieprzowym. Od lat sięgam po te popularne podroby. Dzięki nim faszerowana cukinia jest wyjątkowo smaczna. 

Cukinia, czyli nafaszeruj ją wątróbką

Latem chętnie sięgamy po cukinię. Można ją dodawać do sałatek, grillować, czy faszerować. Jest smaczna i delikatna. Czuć w niej orzechowy smak i warto też pamiętać, że jest bardzo zdrowa. Zawiera całe bogactwo witamin i minerałów oraz poprawia pracę układu trawiennego.

Cukinia faszerowana ma wielu zwolenników, bo to doskonałe danie obiadowe. Jednak ja do faszerowania tego smacznego warzywa wybieram wątróbkę. Nie każdy ją lubi, jednak smakosze docenią jej walory smakowe i zdrowotne. Wątróbka zawiera bardzo dużo żelaza. Polecam przepis na cukinię faszerowaną wątróbką.

Wsyp mąkę na wrzącą wodę, efekt końcowy cię zamuruje. Bliscy będą się zajadać

Jak przygotować cukinie faszerowane wątróbką?

Składniki:

  • cukinia
  • 2 jajka na twardo
  • 300 g wątróbki
  • olej 
  • mąką
  • sól
  • pieprz
  • szałwia
  • masło
  • śmietana

Jajka gotujemy na twardo. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju i solimy. Gdy ostygnie, to siekamy ją razem z jajkami na twardo. Doprawiamy posiekaną szałwią i pieprzem.

Przygotowanym nadzieniem napełniamy cukinie. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem. Na każdej z porcji układamy kawałek masła. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy śmietanę z jajkiem, które roztrzepujemy. Zalewamy nim cukinię w naczyniu. Naczynie z cukinią wstawiamy do niego na około 20 minut. 

Cukinia faszerowana wątróbką, spróbuj koniecznie

Polecam przepis na cukinię faszerowaną wątróbką. Pasuje ona doskonale do tego warzywa. Zwykle do faszerowania wybieramy inne mięso, ale warto zrobić nadzienie właśnie z wątróbki. Danie jest smaczne i pasuje na letni obiad.

Cukinię faszerowaną można podawać z ziemniakami z wody lub opiekanymi. Do tego dania pasuje też pieczywo. Można dodatkowo przyrządzić surówkę z sezonowych warzyw. Pisaliśmy o cukinii po indyjsku. Podawaliśmy też przepis na marynowaną cukinię od Ani Bardowskiej. 

cukinia faszerowana
Canva/fpwing

Źródło: bo-zycie-ma-smak.blogspot.com