Nie musisz dodawać bułki do mielonych. Ten dodatek bije ją na głowę
Kotlety mielone z cukinią będą o niebo lepsze niż danie przygotowane z dodatkiem namaczanej bułki. Soczystą i pełną smaku potrawę przygotowuje się niesamowicie prosto. Musicie spróbować.
Przepis na pyszne kotlety mielone z cukinią
Jest wiele sposobów na przygotowanie soczystych, miękkich i delikatnych kotletów mielonych. Prosty trik polegający na dodaniu do mięsnej masy startej na tarce cukinii nie ma jednak sobie równych. Zdrowe warzywo sprawia, że potrawa wprost rozpływa się ustach.
Składniki:
- 400 g mięso mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 duże jajo
- 1 nieduża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ketchupu pikantnego
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta do obtaczania
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Dodajcie do masy tartą cukinię
Zaczynamy od umycia cukinii. Warzywo ścieramy na tarce o większych oczkach i delikatnie odciskamy je z płynu. Możemy go zachować i dodać do zupy lub koktajlu.
Zmieloną wieprzowinę przenosimy do dużej miski. Dodajemy do niej przygotowaną cukinię, jajo, przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup, koperek oraz słodką paprykę. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i sprawnie wyrabiamy.
Formujemy z niej niezbyt duże, lekko spłaszczone kotlety mielone. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można do niej dodać 2-3 łyżki tartej bułki. Obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju , na średnim ogniu. Gdy będą rumiane, przenosimy na talerze.
Jak podać kotlety mielone z cukinią?
Lekkie i soczyste mięsne danie przed zaserwowaniem warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Będzie świetnie smakowało z klasycznymi dodatkami do dań głównych takimi jak purée ziemniaczane czy ugotowane na sypko kasze.
Na naszych talerzach nie może też zabraknąć surówek. Szczególnie polecamy wyrazistą marchewkę z dodatkiem chrzanu . Być może skusi was też słodka kompozycja na bazie selera korzeniowego .