Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Owsianka z kawą będzie o niebo lepsza niż klasycznie przyrządzana na mleku czy wodzie. Polecane przez dietetyka danie jest proste w przygotowaniu i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. A przy okazji dodaje energii do pracy.
Dlaczego warto jeść owsiankę na kawie?
Przygotowana z dodatkiem pobudzającego naparu potrawa dostarczy nam szereg niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu pierwiastków, przede wszystkim potasu, żelaza czy magnezu , w które obfitują zarówno płatki owsiane, jak i dodawane do nich kakao.
Ciepły posiłek będzie też bogaty w białko, antyoksydanty oraz witaminy, przede wszystkim witaminę B1 i C. Regularne sięganie po ten przysmak korzystnie wpłynie na nasz układ krążenia, trawienie oraz odegra istotną rolę w profilaktyce cukrzycy i insulinooporności.
Przepis na owsiankę kawową z malinami
Pobudzające, sycące i niesamowicie smaczne połączenie płatków owsianych, kakao kawy i malin skusi nawet wybrednych. Wykonanie owsianki nie jest trudne, a jej spożycie pomoże świetnie zacząć dzień.
Składniki:
- 50 g płatków owsianych, najlepiej górskich
- 3 g otrąb owsianych
- 7 g siemienia lnianego
- 70 ml świeżo zaparzonej kawy
- 250 ml mleka lub napoju sojowego
- 70 g malin świeżych lub mrożonych
- 10-15 g dowolnych orzechów np. włoskich czy laskowych
- pół łyżeczki kakao
- szczypta cynamonu
Jak zrobić znakomitą owsiankę? Dietetyk poleca połączyć płatki owsiane z kawą
Płatki owsiane zalewamy ciepłą kawą oraz mlekiem lub napojem roślinnym. Wsypujemy kakao. Całość podgrzewamy przez 2-3 minuty, po czym przenosimy do miseczki. Mieszamy z otrębami owsianymi , świeżo zmielonym siemieniem lnianym, wybranymi orzechami, cynamonem i malinami.
Wskazówka: korzystając z płatków owsianych błyskawicznych, nie będzie konieczności podgrzewania. Wystarczy zalać produkty gorącym naparem i poczekać około 5 minut. W tym czasie zmiękną i będą gotowe do spożycia.
Jak podać owsiankę kawową?
Pobudzające danie śniadaniowe warto zjeść na ciepło ze świeżymi owocami. Maliny można zastąpić innymi owocami jagodowymi, poza sezonem korzystając śmiało z wersji mrożonej. Jej spożycie ma tyle samo korzyści, co sięganie po te produkty latem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne i sycące śniadania. Szczególnie polecamy prostą i aromatyczną owsiankę pieczona z jabłkami . Być może też spodoba wam się receptura na wyborny omlet bezjajejczny .
Źródło: YT/ Dr Bartek Kulczyński