Smakosze.pl

canva/imagedepotpro

Biszkopt opada po upieczeniu? 1 trick z piekarnikiem i raz na zawsze zapomnisz o problemie

22 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Biszkopt opada po upieczeniu? Najprawdopodobniej źle nagrzałaś piekarnik, otwierałaś drzwi podczas pieczenia lub od razu wyjęłaś wypiek z urządzenia. Dowiedz się, jak zrobić idealny biszkopt, który nie pęka, nie opada i się nie kruszy. 

Idealny biszkopt wymaga odpowiedniego przygotowania

Biszkopt jest teoretycznie prostym ciastem. Niestety wystarczy jeden błąd, a domowy wypiek opadnie, popęka, pokruszy się lub wcale nie urośnie. Podczas przygotowywania biszkoptu musimy pamiętać o kilku zasadach. Wtedy ciasto wyjdzie za każdym razem.

Jajka do biszkoptu muszą mieć temperaturę pokojową. Do wypieku musimy również przesiać mąkę oraz dodać odpowiednią ilość proszku do pieczenia. Na szklankę mąki dodajemy płaską łyżeczkę proszku, nie więcej.

Do biszkoptu warto wlać łyżeczkę octu. Produkt nie wpłynie na smak wypieku. Sprawi jednak, że ciasto będzie bardziej puszyste. Ocet mieszamy z żółtkami i w takiej formie dodajemy do pozostałych składników.

Masę na biszkopt mieszamy rózgą kuchenną lub drewnianą łyżką. Delikatnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gdy na wierzchu będą tworzyć się pęcherzyki powietrza, oznacza to, że mąka jest już idealnie wymieszana, a ciasto gotowe do pieczenia.

 

surówka od Ewy Wachowicz

Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10

CZYTAJ DALEJ

Najważniejsze jest pieczenie

Biszkopt piecz zawsze w 160 stopniach z opcją grzania góra- dół przez około 30 minut, do suchego patyczka. Wtedy się nie wysuszy i pięknie i równomiernie urośnie. To najlepszy sposób na pyszne i puszyste ciasto.

Nie wkładaj biszkoptu do zimnego piekarnika i nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. To najczęściej popełniane błędy, przez które biszkopt opada zaraz po upieczeniu. Gdy biszkopt się upiecze, uchyl lekko drzwi piekarnika i pozwól, aby wypiek stygł powoli. 

Zbyt gwałtowna temperatura spowoduje, że może opaść. Biszkopt zostaw w urządzeniu na około 10 minut, a następnie wykorzystaj sztuczkę z rzucaniem z niewielkiej wysokości. Biszkopt wyjdzie za każdym razem.

Lekko przestudzonym biszkoptem rzuć o ziemię i ostudź na ruszcie

Gdy biszkopt delikatnie się schłodzi, wyjmij go w piekarnika i rzuć o ziemię lub kuchenny blat z wysokości około 30- 50 cm. W ten sposób pozbędziesz się pęcherzyków powietrza. Ciasto będzie bardziej zbite i nie opadnie.

Rzucony biszkopt wyjmij z blachy i przełóż na zimny ruszt piekarnika wyłożony papierem do pieczenia. Ruszt postaw na stole lub kuchennym blacie. W ten sposób ciasto ostudzi się szybko i równomiernie.

Na święta przygotuj również sernik, który nie pęka i nie opada oraz wiosenne ciasto na szpinakowym biszkopcie . Domowe wypieki zachwycą każdego łasucha.

biszkopt.jpg
canva/Ahanov Michael
pstrąg tęczowy

Smakuje jak łosoś, a jest tańszy i zdrowy. Możesz spokojnie podać rodzinie

CZYTAJ DALEJ
zupa krem z zielonej części pora

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest genialny sposób na jej wykorzystanie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >