Biszkopt opada po upieczeniu? 1 trick z piekarnikiem i raz na zawsze zapomnisz o problemie
Biszkopt opada po upieczeniu? Najprawdopodobniej źle nagrzałaś piekarnik, otwierałaś drzwi podczas pieczenia lub od razu wyjęłaś wypiek z urządzenia. Dowiedz się, jak zrobić idealny biszkopt, który nie pęka, nie opada i się nie kruszy.
Idealny biszkopt wymaga odpowiedniego przygotowania
Biszkopt jest teoretycznie prostym ciastem. Niestety wystarczy jeden błąd, a domowy wypiek opadnie, popęka, pokruszy się lub wcale nie urośnie. Podczas przygotowywania biszkoptu musimy pamiętać o kilku zasadach. Wtedy ciasto wyjdzie za każdym razem.
Jajka do biszkoptu muszą mieć temperaturę pokojową. Do wypieku musimy również przesiać mąkę oraz dodać odpowiednią ilość proszku do pieczenia. Na szklankę mąki dodajemy płaską łyżeczkę proszku, nie więcej.
Do biszkoptu warto wlać łyżeczkę octu. Produkt nie wpłynie na smak wypieku. Sprawi jednak, że ciasto będzie bardziej puszyste. Ocet mieszamy z żółtkami i w takiej formie dodajemy do pozostałych składników.
Masę na biszkopt mieszamy rózgą kuchenną lub drewnianą łyżką. Delikatnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gdy na wierzchu będą tworzyć się pęcherzyki powietrza, oznacza to, że mąka jest już idealnie wymieszana, a ciasto gotowe do pieczenia.
Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10
Najważniejsze jest pieczenie
Biszkopt piecz zawsze w 160 stopniach z opcją grzania góra- dół przez około 30 minut, do suchego patyczka. Wtedy się nie wysuszy i pięknie i równomiernie urośnie. To najlepszy sposób na pyszne i puszyste ciasto.
Nie wkładaj biszkoptu do zimnego piekarnika i nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. To najczęściej popełniane błędy, przez które biszkopt opada zaraz po upieczeniu. Gdy biszkopt się upiecze, uchyl lekko drzwi piekarnika i pozwól, aby wypiek stygł powoli.
Zbyt gwałtowna temperatura spowoduje, że może opaść. Biszkopt zostaw w urządzeniu na około 10 minut, a następnie wykorzystaj sztuczkę z rzucaniem z niewielkiej wysokości. Biszkopt wyjdzie za każdym razem.
Lekko przestudzonym biszkoptem rzuć o ziemię i ostudź na ruszcie
Gdy biszkopt delikatnie się schłodzi, wyjmij go w piekarnika i rzuć o ziemię lub kuchenny blat z wysokości około 30- 50 cm. W ten sposób pozbędziesz się pęcherzyków powietrza. Ciasto będzie bardziej zbite i nie opadnie.
Rzucony biszkopt wyjmij z blachy i przełóż na zimny ruszt piekarnika wyłożony papierem do pieczenia. Ruszt postaw na stole lub kuchennym blacie. W ten sposób ciasto ostudzi się szybko i równomiernie.
Na święta przygotuj również sernik, który nie pęka i nie opada oraz wiosenne ciasto na szpinakowym biszkopcie. Domowe wypieki zachwycą każdego łasucha.