Nie uwierzysz, co Gessler dodaje do ziemniaczanego puree. Pokochasz od pierwszego kęsa
Magda Gessler do ziemniaczanego puree dodaje zmielony twaróg. Gotowe danie smakuje jeszcze lepiej niż z samym mlekiem i masłem. Restauratorka dodatek do obiadu doprawia również pieczonym czosnkiem. Efekt zachwyci każdego.
Magda Gessler robi ziemniaczane puree inaczej niż wszyscy
Ziemniaczane puree jest wyśmienitym dodatkiem do dań głównych. Podane z wołowiną, wieprzowiną lub drobiem smakuje obłędnie. Do puree zwykle dodajemy masło, a także śmietanę lub mleko. Niektórzy doprawiają je gałką muszkatołową.
Magda Gessler ziemniaczane puree robi w zupełnie inny sposób. Nie dodaje mleka. Zamiast niego stawia na słodką śmietankę . Puree doprawia również solidną ilością pieczonego czosnku. Kluczowym składnikiem jest jednak twaróg, koniecznie półtłusty.
Zmielony twaróg dodany pod koniec gotowania ziemniaczanego puree znacznie podkreśla jego walory smakowe. Danie z ziemniaków w sekundę zamienia się w prawdziwy rarytas. Puree jest treściwe i obłędnie prezentuje się na talerzu.
Przepis Gessler na najlepsze puree z ziemniaków
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 100 g masła
- 250 g półtłustego twarogu
- główka czosnku
- 200 ml śmietany 36%
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Jak przyrządzić puree z twarogiem do obiadu?
Główkę czosnku zetnij z góry, posmaruj oliwą i piecz przez 45 minut w 200 stopniach C. W tym czasie ugotuj ziemniaki i zmiel w maszynce twaróg. Ugotowane ziemniaki zblenduj lub rozgnieć i przełóż do garnka.
Wlej śmietanę, dodaj upieczony czosnek i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 30 minut. Następnie dodaj twaróg, masło i podgrzewaj, aż masło się roztopi. Mieszaj, aby ziemniaki się nie przypaliły.
Gdy masa dobrze się połączy, dopraw ją do smaku solą i pieprzem i podaj z ulubionymi dodatkami. Puree doskonale komponuje się z każdym mięsem, np. z policzkami wołowymi lub pieczoną kaczką .