Smakosze.pl Przepisy Nie uwierzysz, co Gessler dodaje do ziemniaczanego puree. Pokochasz od pierwszego kęsa
canva/minadezha, magdagessler_official na Instagramie

Nie uwierzysz, co Gessler dodaje do ziemniaczanego puree. Pokochasz od pierwszego kęsa

15 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Magda Gessler do ziemniaczanego puree dodaje zmielony twaróg. Gotowe danie smakuje jeszcze lepiej niż z samym mlekiem i masłem. Restauratorka dodatek do obiadu doprawia również pieczonym czosnkiem. Efekt zachwyci każdego.

Magda Gessler robi ziemniaczane puree inaczej niż wszyscy

Ziemniaczane puree jest wyśmienitym dodatkiem do dań głównych. Podane z wołowiną, wieprzowiną lub drobiem smakuje obłędnie. Do puree zwykle dodajemy masło, a także śmietanę lub mleko. Niektórzy doprawiają je gałką muszkatołową.

Magda Gessler ziemniaczane puree robi w zupełnie inny sposób. Nie dodaje mleka. Zamiast niego stawia na słodką śmietankę . Puree doprawia również solidną ilością pieczonego czosnku. Kluczowym składnikiem jest jednak twaróg, koniecznie półtłusty.

Zmielony twaróg dodany pod koniec gotowania ziemniaczanego puree znacznie podkreśla jego walory smakowe. Danie z ziemniaków w sekundę zamienia się w prawdziwy rarytas. Puree jest treściwe i obłędnie prezentuje się na talerzu.

Już niedługo zacznie się sezon. Za granicą płaci się za nie krocie, a my po nich depczemy

Przepis Gessler na najlepsze puree z ziemniaków

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 100 g masła
  • 250 g półtłustego twarogu
  • główka czosnku
  • 200 ml śmietany 36%
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Jak przyrządzić puree z twarogiem do obiadu?

Główkę czosnku zetnij z góry, posmaruj oliwą i piecz przez 45 minut w 200 stopniach C. W tym czasie ugotuj ziemniaki i zmiel w maszynce twaróg. Ugotowane ziemniaki zblenduj lub rozgnieć i przełóż do garnka.

Wlej śmietanę, dodaj upieczony czosnek i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 30 minut. Następnie dodaj twaróg, masło i podgrzewaj, aż masło się roztopi. Mieszaj, aby ziemniaki się nie przypaliły.

Gdy masa dobrze się połączy, dopraw ją do smaku solą i pieprzem i podaj z ulubionymi dodatkami. Puree doskonale komponuje się z każdym mięsem, np. z policzkami wołowymi lub pieczoną kaczką .

policzki wołowe z ziemniaczanym puree.jpg
canva/Максим Крысанов ысановов

Dodaj dokładnie 2 łyżki do pasty z makreli. Wyjdzie bosko kremowa i lekka
Niebywałe, na czym Lewandowska smaży placki ziemniaczane. Niecodzienny wybór
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy