Już niedługo zacznie się sezon. Za granicą płaci się za nie krocie, a my po nich depczemy
Mało kto wie, że pędy chmielu nie są jedynie odpadem po obróbce rośliny. Są bardzo cenionym i drogim przysmakiem we Francji, czy Holandii. Wystarczy, że pójdziesz na spacer do lasu i z pewnością je znajdziesz. Ugotuj je i dodaj do sałatki lub podaj z ulubionym sosem. Będą pyszne.
Pędy chmielu za granicą kosztują krocie, w Polsce znajdziesz je w lesie
Pędy chmielu w wielu krajach uchodzą za prawdziwy rarytas, za który trzeba słono zapłacić. Podawane są najczęściej w wykwintnych restauracjach jako dodatek do wielu dań. Kilogram pędów chmielu kosztuje nawet 1000 euro. Na polskich targach możemy kupić je za około 15 zł, możemy jednak zebrać je samodzielnie.
Pędy chmielu nie są jednak w Polsce popularne. Szyszki chmielowe wykorzystywane są do produkcji piwa, a pędy uważane są za odpady. Zwykle depczemy po nich podczas leśnych spacerów i nie zwracamy uwagi na roślinę, której młode pędy przypominają dziką truskawkę.
Pędy chmielu, oprócz ciekawego, delikatnego smaku działają również rozkurczowo i przeciwzapalnie. Łagodzą bóle żołądka i wątroby, a także ułatwiają zasypianie. Możemy podać je w przeróżny sposób.
Żadna tarta bułka. Schabowe w tej panierce są 100 razy zdrowszeJak smakują młode pędy chmielu? Gdzie je znaleźć?
W zależności od tego, w jakiej fazie wzrostu są pędy chmielu, będą smakować nieco inaczej. Młode mają łagodniejszy smak. Niektórzy porównują je do pokrzywy, inni wyczuwają lekko orzechowy smak, zbliżony do kiełków jarmużu.
Okres zbierania pędów chmielu jest dość krótki i zaczyna się wczesną wiosną. Znajdziesz je na polanach i w lasach. Zbieraj te, które mają 10- 15 cm długości. Takie właśnie są najsmaczniejsze i najdelikatniejsze.
Jak ugotować pędy chmielu? Z czym są podawane?
Pędy chmielu w zagranicznych kuchniach podawane są najczęściej z sosem holenderskim lub smażone na maśle. Dodaje się je również do zup, sałatek i risotto. Na początku pędy gotowane są dokładnie tak, jak szparagi.
Wystarczy, że ugotujesz je w osolonej wodzie z dodatkiem masła i cukru, a następnie dodasz do ulubionej potrawy. We Francji pędy podawane są z sosem śmietanowym, kiełkami i jajkami ugotowanymi na miękko. Uchodzą za prawdziwy przysmak.
Uwielbiasz rabarbar? Tę część koniecznie wyrzuć do kosza, jest szkodliwa. Ile kosztują szparagi? Takiej ceny nikt się nie spodziewał.