Nie wiedziałam, jak wybierać najlepsze porzeczki. Sąsiadka dała mi kilka cennych wskazówek
Najlepsze porzeczki znaleźć można właśnie teraz. Dotychczas myślałam, że wszystkie są równie cenne. Sąsiadka jednak poradziła mi, bym częściej kupowała czarne owoce. Wszystkie są smaczne, ale to z najciemniejszych wyciśniemy najwięcej.
Najlepsze porzeczki są czarne
Jeśli podobnie jak ja kiedyś czujecie się zagubieni podczas zakupu letnich owoców, zapoznanie się ze wskazówkami dotyczącymi ich zastosowania i wartości odżywczych z pewnością ułatwi wybór właściwego produktu.
Choć do tej pory często sięgałam po czerwone, kwaśne jagody, sąsiadka zachęciła mnie do wyboru czarnych. Powiedziała, że zawierają znacznie więcej witaminy C i można przygotować z nich świetny sok na zimę. Sama odkryłam jeszcze, że po zamrożeniu idealnie nadają się do schłodzenia wody w upały i przygotowania letnich koktajli.
Porzeczka biała i czerwona też są cenne
Choć skusiły mnie obietnice sąsiadki — i już nawet mam spory zapas specjałów z czarnej porzeczki — nie stronię od zakupu pozostałych. Co prawda doczytałam, że ciemny wariant owocu dostarcza najwięcej antocyjanów — związków, które zapobiegają nowotworzeniu i uszkodzeniom komórek — i wzmacniającej naczynia krwionośne rutyny, ale mają nieco inny smak.
Do wypieków drożdżowych zdecydowanie bardziej moim zdaniem pasuje kwaśna porzeczka czerwona , a biała z kolei pięknie prezentuje się w ciastach z galaretką. Obie są przy tym bogate w tylko nieznacznie mniejszą ilość potrzebnych naszemu organizmowi pierwiastków i witamin.
Nietypowe zastosowania porzeczki
W jednej z książek kucharskich poświęconych kuchni roślinnej znalazłam pomysł na potrawkę z fasoli z dodatkiem czerwonych porzeczek. Danie wydaje mi się jeszcze bardziej intrygujące niż porzeczkowa galaretka , która zachowuje swoją konsystencję dzięki znacznej zawartości pektyn w tym owocu.
Polecam oczywiście przepis na dżem z porzeczki czarnej , który znajdziecie na naszej stronie. Być może zainteresuje was też prosta szarlotka z bezą , w której jabłka zastępujemy świeżymi porzeczkami. Kontrastowe smaki zachwycają od pierwszego kęsa.