Smakosze.pl Przepisy Nie wlewam mleka, a racuchy i tak wychodzą delikatne i pyszne. Z 4 składników wychodzi ambrozja
Fot. YouTube/Sprint Cooking

Nie wlewam mleka, a racuchy i tak wychodzą delikatne i pyszne. Z 4 składników wychodzi ambrozja

28 sierpnia 2024

Śniadaniowe racuchy z owocami, ale bez mleka? To możliwe. Ten przepis jest najlepszym dowodem.

Racuchy bez mleka

W ostatnich latach zaczęliśmy zwracać baczną uwagę na nasze diety i ich dopasowanie do naszego organizmu. Dlatego też coraz więcej osób rezygnuje z dań z laktozą . Szacuje się, że nawet dwie trzecie ludzi na świecie ma problemy z tym występującym w mleku z cukrem. Dlatego przepisy, które pozwalają pominąć mleko, są na wagę złota.

Oto jeden z takich przepisów na danie, w którym, wydawałoby się, mleko jest żelazną pozycją. Oto bezmleczne racuchy z jabłkami . Mimo jego braku zachowują puszystość i wychodzą naprawdę smakowicie.

racuchy z syropem

Wbij jajko na talerz, nakłuj nożem żółtko. Wiele bym dał, aby poznać ten patent wcześniej

Puszyste placki

Aby ciasto zachowało pulchną i lekką strukturę, możemy podjąć nawet trzy kroki. Po pierwsze – ubijamy pianę z białka, po drugie – używamy proszku do pieczenia , po trzecie – wody gazowanej . Zawarty w niej dwutlenek węgla to dodatkowy czynnik spulchniający.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 80 ml oleju
  • Sól, cukier

Smażymy racuchy bez mleka

Jabłka obieramy, okrawamy z ogryzków i kroimy w kostkę. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Pozostałe składniki łączymy w misce i miksujemy . Po połączeniu w jednolitą masę dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy. Następnie do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy.

Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na maśle klarowanym. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki ruskie i surówkę z porem .

racuchy z owocami

Kroję filet z kurczaka i pakuję go do kapusty. Ten obiad zasługuje na jakąś nagrodę
Nie ma lepszego ciasta, niż Pysznotka. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy