Smakosze.pl Porady Niebieski grzyb pojawił się w Polskich lasach. Każdy, kto go znajdzie jest ogromnym szczęściarzem
YouTube/@foresthunger

Niebieski grzyb pojawił się w Polskich lasach. Każdy, kto go znajdzie jest ogromnym szczęściarzem

19 października 2023

Zwykle grzyby znajdziemy we wszystkich odcieniach brązu, żółci i pomarańczy. Jednak w polskich lasach pojawił się niecodzienny okaz. To niebieski grzyb. Jeśli go zebraliście, to prawdziwi z was szczęściarze. Wyjaśniamy, z jakiego powodu dopisało wam szczęście.

Jesienią idź na grzyby

Grzybiarze z utęsknieniem czekają na każde wyjście do lasu. Jeśli do tego jest ciepło i deszczowo, to znak, że grzybów w lasach może nie zabraknąć. Zwykle grzybiarze wypatrują borowików, kozaków, czy podgrzybków. Cieszą też rydze i kurki.

Grzyby zwykle mają kolory brązu, beżu, czy żółci. Rydze bywają pomarańczowe, podobnie jak kurki. Do takich kolorów grzybów jesteśmy w lasach przyzwyczajeni. Jednak pora wypatrywać niebieskiego grzyba. Co to za okaz? To piaskowiec modrzak.

Piaskowiec modrzak
YouTube/@foresthunger
Wsadź cytrynę do słoika i połącz z trzema dodatkami. To najlepszy syrop na wzmocnienie odporności

Niebieski grzyb nie lada przysmakiem

Piaskowiec modrzak to wyjątkowy grzyb. Z wierzchu jest beżowy, a kapelusz ma w kolorze słomkowożółtym lub żółtobrązowym. Jest matowy i przypomina zamsz. Najczęściej rośnie pod sosnami, brzozami, dębami i bukami.

Jednak już w lesie widoczny jest odcień niebieski na tym grzybie. Gdy go natniemy, kolor staje się bardzo intensywny. Piaskowiec modrzak wygląda, jakby go ktoś zanurzył w atramencie. W miejscu dotknięcia czy uszkodzenia pojawia się niebieska barwa.

Piaskowiec modrzak jak borowik

Piaskowiec modrzak w niektórych rejonach Polski jest niezwykle rzadkim okazem. To grzyb jadalny i dopuszczony do sprzedaży. Potocznie bywa nazywany siniuchem, gniewakiem, siniakiem lub sinym grzybkiem. Grzybiarze, którzy go spotykają w lasach i do tego zbierają to prawdziwi szczęściarze.

Wszystko dlatego, że piaskowiec modrzak smakuje jak borowik i jest wyjątkowo rzadki. Nadaje się do suszenia, ale będzie też smacznym składnikiem sosów i zup. Grzybiarze raczej rzadko po niego sięgają ze względu na niebieski odcień . To cecha charakterystyczna tego grzyba i nie należy się jej obawiać. Piaskowiec modrzak jest jadalny i smakuje jak borowik. Pisaliśmy o przepisie na pyszne grzybki marynowane. Radziliśmy też, jak uprawiać borowiki w domu.

Piaskowiec modrzak
YouTube/@foresthunger
Zapomnij o jabłkach, ten dodatek do racuchów sprawdzi się o niebo lepiej. Moje dzieciaki to uwielbiają
Kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz mogłabym ją jeść non stop. Ten przepis wszystko zmienił
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy