Kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz mogłabym ją jeść non stop. Ten przepis wszystko zmienił
Brukselkę albo się lubi, albo się jej nie znosi. Przyznam, że nie przepadałam za tym warzywem. Jednak odkąd dostałam ten przepis, to po brukselkę sięgam wyjątkowo często. Polecam przepis na zapiekaną brukselkę z parmezanem i bułką tartą.
Brukselka dostarczy smaku i witamin
Brukselka bywa nielubiana przez swój gorzki smak. Jednak warto ją odpowiednio przyrządzić i cieszyć się tym smacznym i wartościowym warzywem. To małe zielone warzywo jest prawdziwą bombą witaminową. Jedzenie brukselki dostarcza nam witamin: A, C, E, K i B.
Brukselka jest niskokaloryczna i polecana dla osób, które dbają o linie. To warzywo ma też działanie antynowotworowe i wspomaga leczenie rozmaitych infekcji. Odkąd dostałam przepis na brukselkę zapiekaną z parmezanem i bułką tartą, to mogłabym ją jeść codziennie.
To najlepsza zupa na jesienne chłody. Z tymi trzema dodatkami wzmacnia odporność i bosko smakujeJak zrobić zapiekaną brukselkę?
Składniki:
- 500 g brukselki
- 300 ml mleka
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 30 g parmezanu
- 30 g bułki tartej
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Brukselkę gotujemy z dodatkiem soli i odrobiny cukru, dzięki czemu straci gorzki posmak. Po ugotowaniu odcedzamy ją. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mleko i mieszamy. Sos powinien zgęstnieć. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Siekamy szczypiorek i ścieramy na tarce parmezan. Do sosu wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i rozprowadzamy sos. Teraz kładziemy brukselkę i dajemy warstwę sosu. Sypiemy szczypiorek, bułkę tartą i parmezan.
Brukselka najlepsza z piekarnika
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i brukselkę pieczemy około 20 minut. Po tym czasie danie możemy podawać. Tak przygotowana brukselka rozpływa się w ustach i jest niezwykle kremowa w smaku. Nie czuć gorzkiego posmaku i chętnie sięgamy po takie danie.
Możemy jeść samodzielnie tak zrobioną brukselkę, ale może być ona też dodatkiem do mięs. Pasuje też do ryb. Brukselka zapiekana z parmezanem jest tak smaczna, że aż prosi się o dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak gotować brukselkę, by nie była gorzka. Radziliśmy, jak zrobić kiszoną brukselkę.